Logo Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Inżynieria Jakości Produktu

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Informacje o kierunku

Wydział

Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0416] Sprzedaż hurtowa i detaliczna

Opis kierunku

Studia na kierunku Inżynieria jakości produktu

Studia na kierunku Inżynieria jakości produktu wyróżniają się ogólnym profilem akademickim oraz interdyscyplinarnością, łącząc w sobie elementy zarządzania, jakości, nauk ścisłych oraz ekonomii. Program został opracowany z uwzględnieniem doświadczeń dydaktycznych, sugestii od absolwentów oraz wymagań rynku, odpowiadając na potrzeby ekonomii opartej na wiedzy. Jest on rozwinięciem poprzedniego kierunku, jakim było Towaroznawstwo.

Program kładzie nacisk na praktyczne aspekty edukacji, oferując zajęcia laboratoryjne, projekty i praktyki zawodowe. Dzięki temu studenci rozwijają umiejętności inżynierskie i menedżerskie, ucząc się analizy i zaspokajania potrzeb konsumentów na wszystkich etapach cyklu życia produktu.

Możliwości zatrudnienia po studium Inżynieria jakości produktu

Absolwenci mają szerokie perspektywy zatrudnienia, m.in. w przedsiębiorstwach produkcyjnych, działach projektowania, rozwoju, marketingu, jakości, logistyki, firmach handlowych oraz usługowych, jednostkach certyfikujących, laboratoriach badawczych oraz w administracji publicznej. Program jest akredytowany przez Międzynarodową Agencję Akredytacyjną ACQUIN od 2022 roku.

Program nauczania i rozwój umiejętności

Studenci zdobywają unikatowe kompetencje łączące wiedzę inżynierską z ekonomiczną, korzystając z aktywnych metod nauczania. Program umożliwia zdobycie certyfikatów, np. asystent jakości.

Aktywności dodatkowe

Studenci mogą angażować się w prace kół naukowych, takich jak FutureLAB, Koło Naukowe Zarządzania Jakością czy Koło Naukowe Opakowalnictwa Towarów KNOT.

Przedmioty realizowane na I stopniu

Program obejmuje przedmioty takie jak: Podstawy analityki chemicznej, Sensoryczne metody badania produktów, Ekonomia dla inżynierów, Podstawy nauk inżynieryjno-technicznych, Kształtowanie jakości w procesach technologicznych, Mikrobiologiczne podstawy jakości produktów i inne, skupiające się na zarządzaniu jakością i innowacyjności produktu.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010506Nnauki o zarządzaniu i jakości52%Tak
DS010207Ninżynieria materiałowa13%Nie
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia13%Nie
DS010501Nekonomia i finanse5%Nie
DS010104Njęzykoznawstwo4%Nie
DS010201Narchitektura i urbanistyka3%Nie
DS010602Nmatematyka2%Nie
DS010205Ninżynieria chemiczna1%Nie
DS010208Ninżynieria mechaniczna1%Nie
DS010508Nnauki socjologiczne1%Nie
DS010604Nnauki chemiczne1%Nie
DS010603Nnauki biologiczne1%Nie
DS010601Ninformatyka1%Nie
DS010507Nnauki prawne1%Nie
DS010605Nnauki fizyczne1%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20231101.812675brak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl