
Dietetyka
Uniwersytet Kaliski im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Medyczny i Nauk o Zdrowiu
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0915] Terapia i rehabilitacja
Opis kierunku
Perspektywy zawodowe po studiach na kierunku Dietetyka
Absolwenci Dietetyki posiadają umiejętności pozwalające na pracę w różnych miejscach, w tym:
- placówkach służby zdrowia (publicznych i prywatnych),
- ośrodkach pomocy społecznej,
- poradniach dietetycznych (publicznych i prywatnych),
- jednostkach żywienia masowego, takich jak restauracje i kantyny,
- sektorach żywienia w instytucjach edukacyjnych, np. szkołach, przedszkolach, żłobkach,
- stacjach sanepidu,
- firmach cateringowych dostarczających posiłki do szpitali i innych miejsc,
- organizacjach konsumenckich,
- obiektach fitness i spa,
- przedsiębiorstwach produkujących żywność specjalistyczną, dietetyczne produkty spożywcze oraz suplementy.
Kompetencje zdobyte na kierunku
Studenci Dietetyki nabywają wiedzę i umiejętności w obszarach:
- edukacji i poradnictwa żywieniowego, zarówno w kontekście zdrowia, jak i choroby,
- dietoterapii i profilaktyki chorób związanych z dietą,
- opracowywania spersonalizowanych planów żywieniowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb, w tym w kontekście aktywności fizycznej oraz diet przeciwstarzeniowych i kosmetycznych.
Wiedza i umiejętności
Program studiów zapewnia naukę o zasadach prawidłowego żywienia osób zdrowych i chorych, postępowaniu dietetycznym przy różnych schorzeniach, takich jak choroby metaboliczne, sercowo-naczyniowe, pokarmowe, zaburzenia odżywiania, osteoporoza, anemia, alergie pokarmowe, wspomaganie żywieniowe w chorobach autoimmunologicznych, nowotworowych, psychicznych oraz neurodegeneracyjnych. Absolwenci będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia, kontroli jakości produktów spożywczych oraz ich produkcji. Program studiów obejmuje również wiedzę z zakresu psychologii, marketingu, prawa żywnościowego oraz ekonomiki w ochronie zdrowia.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010304N | nauki medyczne | 81% | Tak |
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 10% | Nie |
DS010303N | nauki o zdrowiu | 5% | Nie |
DS010302N | nauki o kulturze fizycznej | 4% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 7.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl