Logo Uniwersytet Kaliski im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego

Dietetyka

Uniwersytet Kaliski im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Medyczny i Nauk o Zdrowiu

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Perspektywy zawodowe po studiach na kierunku Dietetyka

Absolwenci Dietetyki posiadają umiejętności pozwalające na pracę w różnych miejscach, w tym:

  • placówkach służby zdrowia (publicznych i prywatnych),
  • ośrodkach pomocy społecznej,
  • poradniach dietetycznych (publicznych i prywatnych),
  • jednostkach żywienia masowego, takich jak restauracje i kantyny,
  • sektorach żywienia w instytucjach edukacyjnych, np. szkołach, przedszkolach, żłobkach,
  • stacjach sanepidu,
  • firmach cateringowych dostarczających posiłki do szpitali i innych miejsc,
  • organizacjach konsumenckich,
  • obiektach fitness i spa,
  • przedsiębiorstwach produkujących żywność specjalistyczną, dietetyczne produkty spożywcze oraz suplementy.

Kompetencje zdobyte na kierunku

Studenci Dietetyki nabywają wiedzę i umiejętności w obszarach:

  • edukacji i poradnictwa żywieniowego, zarówno w kontekście zdrowia, jak i choroby,
  • dietoterapii i profilaktyki chorób związanych z dietą,
  • opracowywania spersonalizowanych planów żywieniowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb, w tym w kontekście aktywności fizycznej oraz diet przeciwstarzeniowych i kosmetycznych.

Wiedza i umiejętności

Program studiów zapewnia naukę o zasadach prawidłowego żywienia osób zdrowych i chorych, postępowaniu dietetycznym przy różnych schorzeniach, takich jak choroby metaboliczne, sercowo-naczyniowe, pokarmowe, zaburzenia odżywiania, osteoporoza, anemia, alergie pokarmowe, wspomaganie żywieniowe w chorobach autoimmunologicznych, nowotworowych, psychicznych oraz neurodegeneracyjnych. Absolwenci będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia, kontroli jakości produktów spożywczych oraz ich produkcji. Program studiów obejmuje również wiedzę z zakresu psychologii, marketingu, prawa żywnościowego oraz ekonomiki w ochronie zdrowia.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010304Nnauki medyczne81%Tak
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia10%Nie
DS010303Nnauki o zdrowiu5%Nie
DS010302Nnauki o kulturze fizycznej4%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
202117.6brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 25 uczelniach:

Zobacz pozostałe (17)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl