Logo Politechnika Opolska

Dietetyka i Jakość Żywności

Politechnika Opolska

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Predispozycje

Osoby z pasją do nauk o zdrowiu, technologii żywności, dietetyki, wpływu diety na kondycję organizmu oraz aspektów jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności będą doskonałymi kandydatami na ten kierunek studiów. Absolwenci wyróżniają się zaawansowaną wiedzą w dziedzinach takich jak nauki o zdrowiu, technologia żywności, żywienie, a także nauki techniczne, społeczne i ekonomiczne. Są oni gotowi do podjęcia pracy w różnorodnych dziedzinach, począwszy od dietetyki i doradztwa żywieniowego, a skończywszy na specjalizacjach dotyczących produkcji żywności, jej jakości i bezpieczeństwa.

Program zajęć

Program studiów obejmuje zdobywanie umiejętności i wiedzy z takich obszarów, jak:

  • Dietetyka i żywienie ludzi w różnych stanach fizjologicznych
  • Żywienie zbiorowe
  • Psychologia i psychodietetyka
  • Systemy jakości i bezpieczeństwo żywności
  • Nowoczesne technologie przetwarzania żywności
  • Organizacja procesów technologicznych w przemyśle spożywczym
  • Biotechnologia, toksykologia i higiena żywności
  • Technologia produkcji potraw
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia
  • Anatomia i fizjologia człowieka, podstawy immunologii

Specjalność: Dietetyka i żywienie człowieka

Kierunek ten oferuje praktyczną wiedzę z zakresu dietetyki, doradztwa żywieniowego i promocji zdrowego odżywiania. Absolwenci posiadają także umiejętności w dziedzinach psychologii, ekonomii, farmakoterapii, suplementacji, organizacji żywienia zbiorowego oraz fitoterapii.

Specjalność: Jakość i bezpieczeństwo żywności

Specjalność ta koncentruje się na aspektach związanych z produkcją żywności, w tym na bezpieczeństwie i jakości produktów spożywczych. Absolwenci są przygotowani do pracy w obszarach kontroli jakości, przetwórstwa oraz w laboratoriach analizujących żywność.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010303Nnauki o zdrowiu51%Tak
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia39%Nie
DS010208Ninżynieria mechaniczna10%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2023156brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl