
Dietetyka i Jakość Żywności
Politechnika Opolska
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0915] Terapia i rehabilitacja
Opis kierunku
Predispozycje
Osoby z pasją do nauk o zdrowiu, technologii żywności, dietetyki, wpływu diety na kondycję organizmu oraz aspektów jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności będą doskonałymi kandydatami na ten kierunek studiów. Absolwenci wyróżniają się zaawansowaną wiedzą w dziedzinach takich jak nauki o zdrowiu, technologia żywności, żywienie, a także nauki techniczne, społeczne i ekonomiczne. Są oni gotowi do podjęcia pracy w różnorodnych dziedzinach, począwszy od dietetyki i doradztwa żywieniowego, a skończywszy na specjalizacjach dotyczących produkcji żywności, jej jakości i bezpieczeństwa.
Program zajęć
Program studiów obejmuje zdobywanie umiejętności i wiedzy z takich obszarów, jak:
- Dietetyka i żywienie ludzi w różnych stanach fizjologicznych
- Żywienie zbiorowe
- Psychologia i psychodietetyka
- Systemy jakości i bezpieczeństwo żywności
- Nowoczesne technologie przetwarzania żywności
- Organizacja procesów technologicznych w przemyśle spożywczym
- Biotechnologia, toksykologia i higiena żywności
- Technologia produkcji potraw
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia
- Anatomia i fizjologia człowieka, podstawy immunologii
Specjalność: Dietetyka i żywienie człowieka
Kierunek ten oferuje praktyczną wiedzę z zakresu dietetyki, doradztwa żywieniowego i promocji zdrowego odżywiania. Absolwenci posiadają także umiejętności w dziedzinach psychologii, ekonomii, farmakoterapii, suplementacji, organizacji żywienia zbiorowego oraz fitoterapii.
Specjalność: Jakość i bezpieczeństwo żywności
Specjalność ta koncentruje się na aspektach związanych z produkcją żywności, w tym na bezpieczeństwie i jakości produktów spożywczych. Absolwenci są przygotowani do pracy w obszarach kontroli jakości, przetwórstwa oraz w laboratoriach analizujących żywność.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010303N | nauki o zdrowiu | 51% | Tak |
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 39% | Nie |
DS010208N | inżynieria mechaniczna | 10% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2023 | 1 | 56 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl