Bezpieczeństwo Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Technologii Żywności
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Opis kierunku
Kierunek studiów łączy w sobie elementy biologii, biotechnologii, chemii oraz inżynierii, kształcąc specjalistów w dziedzinie zapewniania i oceny bezpieczeństwa oraz jakości żywności. Studenci zdobywają wiedzę na temat procesów produkcyjnych, które mają na celu minimalizację ryzyka związanego z żywnością i jej zgodność z normami bezpieczeństwa. Program umożliwia naukę identyfikacji zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych, występujących na wszystkich etapach łańcucha dostaw, od produkcji aż po dystrybucję i magazynowanie.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w różnorodnych miejscach, takich jak:
- Zakłady przemysłu spożywczego, przede wszystkim w działach produkcji i kontroli jakości,
- Laboratoria analizujące jakość i bezpieczeństwo żywności,
- Centra zarządzania kryzysowego,
- Organizacje certyfikujące standardy bezpieczeństwa i jakości żywności,
- Urządzenia kontroli żywności,
- Firmy konsultingowe i audytorskie,
- Instytucje naukowe i ośrodki R&D,
- Biura projektowe i w edukacji zawodowej,
- Przedsiębiorstwa związane z dystrybucją żywności, obejmujące cały łańcuch dostaw od producenta do konsumenta.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2016 | 1 | 39.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 2 | 61.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 3 | 47.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 4 | 58.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2017 | 1 | 36.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2017 | 2 | 54.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2017 | 4 | 70 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 1 | 30.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 2 | 53.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 3 | 39.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 4 | 47.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 1 | 30.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 2 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 3 | 53.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 5 | 43.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 1 | 23.1 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 2 | 26.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 3 | 21.7 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 21.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 2 | 28 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 3 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 30.1 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 2 | 23 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 2 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl