Logo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Towaroznawstwo w Biogospodarce

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Technologii Żywności

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Studia na kierunku Towaroznawstwo w biogospodarce

Kierunek studiów Towaroznawstwo w biogospodarce koncentruje się na analizie jakości i użyteczności odnawialnych surowców biologicznych wykorzystywanych w produkcji żywności i innych towarów. Program studiów oferuje wszechstronną edukację, obejmującą tematy z zakresu mikroekonomii, makroekonomii, marketingu, zarządzania, prognozowania, a także zasady działania gospodarki rynkowej. Biogospodarka ma na celu zrównoważone wykorzystanie biomasy do produkcji żywności, leków, produktów przemysłowych oraz energii, przy jednoczesnym uwzględnieniu ochrony interesów przyszłych pokoleń. Kontrola jakości jest kluczowym elementem procesów produkcyjnych, co czyni umiejętności nabyte na tym kierunku szczególnie wartościowe, zwłaszcza w branży spożywczej. W ramach programu studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu podstaw zarządzania, grafiki inżynierskiej, marketingu, materiałoznawstwa, inżynierii materiałowej, towaroznawstwa w produkcji i przetwarzaniu żywności, instrumentalnych metod oceny produktów oraz zarządzania jakością.

Możliwości zawodowe po kierunku

Absolwenci Towaroznawstwa w biogospodarce mają szerokie możliwości zatrudnienia, między innymi jako:

  • Towaroznawcy
  • Pracownicy organizacji dostaw
  • Specjaliści w zarządzaniu produktami towaroznawczymi
  • Eksperci od standaryzacji, atestacji i certyfikacji wyrobów
  • Pracownicy instytutów badawczych i ośrodków R&D
  • Pracownicy działów zapewnienia jakości
  • Pracownicy działów kontroli jakości, inspekcji jakości handlowej i sanitarnej, urzędów celnych
  • Pracownicy działów eksportu i finansowych
  • Specjaliści ds. badań i rozwoju produktów lub opakowań
  • Pracownicy dystrybucji towarów

Absolwenci są przygotowani do pracy nad jakością, projektowaniem, wytwarzaniem, ochroną i kontrolą jakości produktów w ramach biogospodarki.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2016123.8brak danychbrak danychbrak danych
2016257.4brak danychbrak danychbrak danych
2016360brak danychbrak danychbrak danych
2016460brak danychbrak danychbrak danych
2017133.6brak danychbrak danychbrak danych
2018121brak danychbrak danychbrak danych
2018247.6brak danychbrak danychbrak danych
2018343.4brak danychbrak danychbrak danych
2019122.4brak danychbrak danychbrak danych
2019244.8brak danychbrak danychbrak danych
2019342brak danychbrak danychbrak danych
2022121.7brak danychbrak danychbrak danych
2022225.2brak danychbrak danychbrak danych
2022321.7brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl