Towaroznawstwo w Biogospodarce
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Technologii Żywności
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Studia na kierunku Towaroznawstwo w biogospodarce
Kierunek studiów Towaroznawstwo w biogospodarce koncentruje się na analizie jakości i użyteczności odnawialnych surowców biologicznych wykorzystywanych w produkcji żywności i innych towarów. Program studiów oferuje wszechstronną edukację, obejmującą tematy z zakresu mikroekonomii, makroekonomii, marketingu, zarządzania, prognozowania, a także zasady działania gospodarki rynkowej. Biogospodarka ma na celu zrównoważone wykorzystanie biomasy do produkcji żywności, leków, produktów przemysłowych oraz energii, przy jednoczesnym uwzględnieniu ochrony interesów przyszłych pokoleń. Kontrola jakości jest kluczowym elementem procesów produkcyjnych, co czyni umiejętności nabyte na tym kierunku szczególnie wartościowe, zwłaszcza w branży spożywczej. W ramach programu studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu podstaw zarządzania, grafiki inżynierskiej, marketingu, materiałoznawstwa, inżynierii materiałowej, towaroznawstwa w produkcji i przetwarzaniu żywności, instrumentalnych metod oceny produktów oraz zarządzania jakością.
Możliwości zawodowe po kierunku
Absolwenci Towaroznawstwa w biogospodarce mają szerokie możliwości zatrudnienia, między innymi jako:
- Towaroznawcy
- Pracownicy organizacji dostaw
- Specjaliści w zarządzaniu produktami towaroznawczymi
- Eksperci od standaryzacji, atestacji i certyfikacji wyrobów
- Pracownicy instytutów badawczych i ośrodków R&D
- Pracownicy działów zapewnienia jakości
- Pracownicy działów kontroli jakości, inspekcji jakości handlowej i sanitarnej, urzędów celnych
- Pracownicy działów eksportu i finansowych
- Specjaliści ds. badań i rozwoju produktów lub opakowań
- Pracownicy dystrybucji towarów
Absolwenci są przygotowani do pracy nad jakością, projektowaniem, wytwarzaniem, ochroną i kontrolą jakości produktów w ramach biogospodarki.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2016 | 1 | 23.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 2 | 57.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 3 | 60 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 4 | 60 | brak danych | brak danych | brak danych |
2017 | 1 | 33.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 1 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 2 | 47.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 3 | 43.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 1 | 22.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 2 | 44.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 3 | 42 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 21.7 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 2 | 25.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 3 | 21.7 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl