Logo Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Jakość i Rozwój Produktu

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Ekonomii

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0488] Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, administracją i prawem

Opis kierunku

Kierunek jakość i rozwój produktu

Jeśli marzysz o karierze łączącej pasję do innowacji z możliwością prowadzenia dochodowego biznesu, kierunek jakość i rozwój produktu jest doskonałym wyborem. Umożliwia on specjalizację w dziedzinie jakości, zdobycie umiejętności inżynierskich oraz wiedzy z zakresu marketingu i zarządzania produktami. Studia na tym kierunku pozwalają na rozwój pasji i nabycie umiejętności cenionych na rynku pracy.

Główne zalety

  • Praktyczność: Zajęcia skupiają się na pracy projektowej, warsztatach, zajęciach w pracowniach komputerowych i w specjalistycznych laboratoriach, co umożliwia praktyczne wykorzystanie wiedzy i rozwijanie kreatywności.
  • Interdyscyplinarność: Program studiów oferuje kompleksowe podejście do procesu projektowania i rozwoju produktów, od identyfikacji potrzeb konsumentów, przez dobór technologii, ocenę i zarządzanie jakością, po wprowadzenie produktu na rynek.
  • Kreatywność i profesjonalizm: Studia umożliwiają współpracę z firmami, realizację projektów w ramach koł naukowych i wybór przedmiotów specjalistycznych związanych z aktualnymi trendami ekologicznymi i zrównoważonego rozwoju.

Możliwości zawodowe

Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie jako: inżynier jakości produktu, menedżer produktu, specjalista ds. systemów zarządzania jakością, ekspert ds. zarządzania produktem, specjalista ds. badań i rozwoju.

Specjalności na kierunku

  • Inżynier jakości produktów przemysłowych
  • Inżynier jakości produktów żywnościowych

Wybór specjalności jest możliwy podczas studiów i zależy od zainteresowania studentów.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010506Nnauki o zarządzaniu i jakości54%Tak
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia21%Nie
DS010207Ninżynieria materiałowa21%Nie
DS010501Nekonomia i finanse4%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021185brak danychbrak danychbrak danych
2021191brak danychbrak danychbrak danych
2022190brak danychbrak danychbrak danych
2023191.5brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl