
Innowacyjność Produktu
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Informacje o kierunku
Wydział
Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości
Stopień
magisterskie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0319] Programy i kwalifikacje związane z naukami społecznymi, gdzie indziej niesklasyfikowane
Opis kierunku
Kierunek Innowacyjność produktu jest programem studiów, który przygotowuje studentów do dogłębnego zrozumienia innowacji w różnych dziedzinach, od produktowych po marketingowe. Studenci uczą się analizować i identyfikować potrzeby konsumentów, rozwijać produkty i usługi, a także skutecznie komunikować się w różnych środowiskach. Nabędą umiejętności pracy zespołowej, zarządzania projektami, myślenia przedsiębiorczego i innowacyjnego rozwiązywania problemów. Absolwenci mogą podjąć pracę w wielu rolach, w tym jako specjaliści ds. zarządzania produktem, pracownicy działów badań i rozwoju, brokerzy innowacji, menedżerowie produktu czy pracownicy instytucji wspierających biznes, np. w parkach technologicznych.
Program studiów kładzie duży nacisk na praktykę, oferując zajęcia w formie ćwiczeń, laboratoriów i konwersatoriów, angażując studentów w projekty oparte na metodologii Design Thinking i nauczaniu partycypacyjnym.
Specjalności:
-
Projektowanie i doskonalenie produktu - koncentruje się na procesie projektowania, ulepszania i produkcji produktów, zdobywaniu danych, identyfikacji i rozwiązywaniu problemów związanych z innowacyjnością, oraz rozwijaniu umiejętności menedżerskich.
-
Rozwój i komercjalizacja produktu - skupia się na zdobywaniu wiedzy niezbędnej do efektywnego rozwoju produktów, opracowywaniu strategii marketingowych, identyfikacji zmian w zachowaniach konsumentów i wykorzystywaniu nisz rynkowych.
Kierunek Innowacyjność produktu posiada certyfikat „Studia z przyszłością” i oferuje wszechstronne wykształcenie z naciskiem na zarządzanie, ekonomię i finanse.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010506N | nauki o zarządzaniu i jakości | 69% | Tak |
DS010104N | językoznawstwo | 5% | Nie |
DS010501N | ekonomia i finanse | 4% | Nie |
DS010207N | inżynieria materiałowa | 4% | Nie |
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 3% | Nie |
DS010507N | nauki prawne | 2% | Nie |
DS010201N | architektura i urbanistyka | 2% | Nie |
DS010604N | nauki chemiczne | 2% | Nie |
DS010208N | inżynieria mechaniczna | 2% | Nie |
DS010508N | nauki socjologiczne | 1% | Nie |
DS010605N | nauki fizyczne | 1% | Nie |
DS010601N | informatyka | 1% | Nie |
DS010606N | nauki o Ziemi i środowisku | 1% | Nie |
DS010602N | matematyka | 1% | Nie |
DS010511N | psychologia | 1% | Nie |
DS010603N | nauki biologiczne | 1% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2019 | 1 | 90 | 19 | 30 | brak danych |
2021 | 1 | 100.2 | 48 | 40 | brak danych |
2022 | 1 | 121.2 | 198 | 79 | 94 |
2022 | 1 | 168.2 | 406 | 51 | 84 |
2023 | 1 | 112.6 | 184 | 50 | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl