Dietetyka
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Lekarski
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0915] Terapia i rehabilitacja
Opis kierunku
Kierunek dietetyka
Obecnie obserwuje się znaczny wzrost świadomości społecznej dotyczącej stylu życia i żywienia, które mogą wspierać zdrowie lub stanowić ryzyko dla wielu chorób. Kierunek dietetyka odpowiada na te zmiany!
Czego się dowiesz?
- Jak planować żywienie osób zdrowych
- Wiedza o dietoterapii i leczeniu żywieniowym
- Planowanie i prowadzenie edukacji żywieniowej
Duży nacisk kładzie się na praktyczne aspekty nauki, co umożliwiają zajęcia w:
- Laboratoriach
- Kuchni
- Salach chorych
- Poradniach szpitalnych
- Oddziałach pediatrycznych
- Gabinetach dietetycznych
- Placówkach żywienia zbiorowego, żłobkach i przedszkolach
Nauczyciele prowadzący zajęcia często sami prowadzą badania naukowe, co pozwala im przekazywać wiedzę opartą na najnowszych wynikach badań.
Wydział lekarski
Wydział Lekarski Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum to nowoczesna i największa jednostka UJ, znana z doskonałej kadry naukowej i dydaktycznej. Wysoki poziom kształcenia potwierdzają:
- Kategoria naukowa A od Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego
- Status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego KNOW
- Czołowe miejsca w rankingach Fundacji Edukacyjnej „Perspektywy”
- Laureaci programu Diamentowy Grant
Wydział oferuje również programy studiów medycznych w języku angielskim w ramach Szkoły Medycznej dla Obcokrajowców.
Tradycja i odpowiedzialność
Wieloletnia tradycja i doświadczenie w edukacji przed- i podyplomowej pozwalają Wydziałowi sprostać wyzwaniom medycyny XXI wieku. Badania prowadzone na Wydziale są na wysokim poziomie, co potwierdza publikowanie wyników w międzynarodowych czasopismach. Wydział aktywnie uczestniczy w Programach Ramowych Unii Europejskiej.
Zajęcia praktyczne
Zajęcia na kierunku dietetyka odbywają się w budynku przy ul. św. Anny 12 w Krakowie. Praktyki prowadzone są w oparciu o bazę szpitalną i laboratoryjną Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie oraz jednostek współpracujących z Wydziałem.
Przygotowanie absolwentów
Absolwenci kierunku dietetyka są przygotowani do:
- Promowania zdrowego stylu życia
- Samodzielnego pogłębiania wiedzy
- Krytycznej analizy problemów i nieprawidłowych zachowań pacjentów
Są zdolni do pracy w zespołach multidyscyplinarnych zajmujących się leczeniem i profilaktyką chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem. Dzięki gruntownemu przygotowaniu w metodologii badań naukowych, studenci są gotowi do prowadzenia samodzielnych badań i oceny badań innych naukowców.
Zapotrzebowanie na dietetyków klinicznych
Ze względu na rosnącą częstość występowania chorób przewlekłych, istnieje duże zapotrzebowanie na wykształconych dietetyków klinicznych. Absolwenci kierunku dietetyka będą partnerami lekarzy w procesie leczenia pacjentów, wspierając ten proces poprzez prawidłowe żywienie.
Możliwości dalszej edukacji
- Studia II stopnia
- Studia podyplomowe, np. w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010303N | nauki o zdrowiu | 67% | Tak |
DS010304N | nauki medyczne | 33% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2019 | 1 | 59 | 232 | 40 | brak danych |
2020 | 1 | 57 | 215 | 40 | brak danych |
2021 | 1 | 40 | 205 | 40 | 35 |
2022 | 1 | 44 | 262 | 40 | 36 |
2023 | 1 | 50 | 267 | 40 | 39 |
Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl