Chemia i Technologia Żywności
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Chemii
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0531] Chemia
Opis kierunku
Kierunek chemia i technologia żywności
Kierunek Chemia i Technologia Żywności umożliwia studentom zdobycie wiedzy z zakresu podstaw chemii, chemii żywności oraz procesów technologicznych, ze szczególnym naciskiem na technologię cukrów, skrobi i tłuszczów. W trakcie studiów, studenci uczą się wykonywania podstawowych analiz chemicznych i analiz żywności, organizowania i modyfikowania produkcji cukrów i tłuszczów, w tym doboru maszyn i urządzeń, a także przeprowadzania kalkulacji ekonomicznych. Ponadto, studenci zdobywają wiedzę na temat funkcjonowania rynku żywności i rozumieją jego zasady. Potrafią również korzystać z techniki komputerowej do sterowania procesami technologicznymi.
Możliwości podczas studiów
Podczas studiów, studenci mają szansę na podnoszenie swoich kompetencji oraz odbywanie staży w renomowanych firmach w ramach projektów unijnych realizowanych na Wydziale Chemii UMK.
Co po studiach?
Absolwenci kierunku Chemia i Technologia Żywności stają się specjalistami w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, zwłaszcza tłuszczów, cukrów i skrobi. Praktyki w zakładach przemysłu spożywczego oraz szeroki program nauczania gwarantują odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne do wykonywania zawodu inżyniera w zakresie technologii tłuszczów i cukrów. Absolwenci mogą podjąć pracę na stanowiskach inżynierskich i kierowniczych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności. Dzięki wiedzy z zakresu chemii, informatyki oraz maszynoznawstwa, absolwenci mogą również pracować w przedsiębiorstwach związanych z tymi dziedzinami oraz w pokrewnych obszarach gospodarki i biznesu chemicznego, maszynowego lub biotechnologicznego, zarówno w kraju, jak i w Unii Europejskiej.
Dodatkowo, absolwenci kierunku Chemia i Technologia Żywności są przygotowani do podjęcia studiów magisterskich (II stopnia) w zakresie chemii, technologii oraz przetwórstwa żywności.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010604N | nauki chemiczne | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl