Logo Uniwersytet Opolski

Dietetyka

Uniwersytet Opolski

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk o Zdrowiu

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Dietetyka – studia I stopnia (licencjackie)

Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat

Powiązania z innymi kierunkami

Kierunek Dietetyka jest ściśle związany z takimi kierunkami jak:

  • kierunek lekarski
  • pielęgniarstwo
  • zdrowie publiczne

Program nauczania i sylwetka absolwenta są zaprojektowane tak, aby przygotować do działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą oraz prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie. Dietetyk jest specjalistą ds. zdrowia, podobnie jak lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.

Charakter interdyscyplinarny

Dietetyka obejmuje wiedzę z zakresu nauk biologicznych, fizycznych i chemicznych, takich jak:

  • anatomia i fizjologia człowieka
  • biochemia
  • chemia żywności

Uwzględnia także uwarunkowania kulturowe i społeczne sposobu odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych. Wykorzystuje wiedzę z dziedziny psychologii i socjologii, niezbędną do utrzymania zdrowia poprzez właściwe odżywianie. Obejmuje elementy antropologii biologicznej, biometrii oraz medycyny, w tym zmiany patologiczne i cechy kliniczne stanów napotykanych przez dietetyków, zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.

Przygotowanie specjalistów

Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez:

  • nabycie wiedzy i umiejętności oceny stanu odżywienia
  • zapobieganie chorobom zależnym od procesu żywienia
  • rozpoznanie niedożywienia
  • ocena wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • produkcja potraw
  • kontrola jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
  • ocena wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
  • organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
  • prowadzenie edukacji żywieniowej
  • planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności

Umiejętności zawodowe

Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka, w szczególności:

  • prowadzenie żywienia osób zdrowych
  • leczenie dietetyczne osób cierpiących na różnorodne schorzenia
  • żywienie osób wymagających szczególnego odżywiania
  • właściwe odżywianie dzieci zdrowych i chorych

Zarządzanie i działalność gospodarcza

Absolwenci zdobywają wiedzę umożliwiającą zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego oraz samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010303Nnauki o zdrowiu100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021128.5brak danychbrak danychbrak danych
2022134.5brak danychbrak danych64
2023131.25brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:

Zobacz pozostałe (18)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl