
Dietetyka
Uniwersytet Opolski
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk o Zdrowiu
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0915] Terapia i rehabilitacja
Opis kierunku
Dietetyka – studia I stopnia (licencjackie)
Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat
Powiązania z innymi kierunkami
Kierunek Dietetyka jest ściśle związany z takimi kierunkami jak:
- kierunek lekarski
- pielęgniarstwo
- zdrowie publiczne
Program nauczania i sylwetka absolwenta są zaprojektowane tak, aby przygotować do działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą oraz prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie. Dietetyk jest specjalistą ds. zdrowia, podobnie jak lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.
Charakter interdyscyplinarny
Dietetyka obejmuje wiedzę z zakresu nauk biologicznych, fizycznych i chemicznych, takich jak:
- anatomia i fizjologia człowieka
- biochemia
- chemia żywności
Uwzględnia także uwarunkowania kulturowe i społeczne sposobu odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych. Wykorzystuje wiedzę z dziedziny psychologii i socjologii, niezbędną do utrzymania zdrowia poprzez właściwe odżywianie. Obejmuje elementy antropologii biologicznej, biometrii oraz medycyny, w tym zmiany patologiczne i cechy kliniczne stanów napotykanych przez dietetyków, zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.
Przygotowanie specjalistów
Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez:
- nabycie wiedzy i umiejętności oceny stanu odżywienia
- zapobieganie chorobom zależnym od procesu żywienia
- rozpoznanie niedożywienia
- ocena wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- produkcja potraw
- kontrola jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
- ocena wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
- organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
- prowadzenie edukacji żywieniowej
- planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
Umiejętności zawodowe
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka, w szczególności:
- prowadzenie żywienia osób zdrowych
- leczenie dietetyczne osób cierpiących na różnorodne schorzenia
- żywienie osób wymagających szczególnego odżywiania
- właściwe odżywianie dzieci zdrowych i chorych
Zarządzanie i działalność gospodarcza
Absolwenci zdobywają wiedzę umożliwiającą zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego oraz samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010303N | nauki o zdrowiu | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 28.5 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 34.5 | brak danych | brak danych | 64 |
2023 | 1 | 31.25 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl