Logo Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Dietetyka

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Dietetyka jako dziedzina nauki

Dietetyka łączy wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi, biochemicznymi oraz technologiami gastronomicznymi.

Kierunek dietetyka

Kierunek dietetyka został uruchomiony 1 października 2011 roku i jest prowadzony w trybie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia. Absolwenci uzyskują dyplom licencjata.

Studia II stopnia zostały uruchomione 29 maja 2016 roku i są dostępne w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.

Zakres wiedzy i umiejętności

Studia na kierunku dietetyka umożliwiają zdobycie wiedzy z zakresu:

  • Zasad żywienia człowieka
  • Planowania i przygotowania potraw
  • Oceny i kontroli wartości odżywczej i jakości zdrowotnej żywności
  • Organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego
  • Planowania racjonalnego żywienia
  • Zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym
  • Prowadzenia edukacji żywieniowej

Absolwenci będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Poznają również podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.

Możliwości zawodowe

Absolwenci posiadają podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Są przygotowani do pracy w:

  • Publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • Poradniach dietetycznych
  • Zakładach żywienia zbiorowego i cateringowych
  • Organizacjach konsumenckich
  • Placówkach sportowych

Mogą także współpracować z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i żywność specjalnego przeznaczenia oraz lekarzami w profilaktyce i leczeniu schorzeń poprzez odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia73%Tak
DS010303Nnauki o zdrowiu27%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211150brak danychbrak danychbrak danych
20221133.2brak danychbrak danychbrak danych
20231119.4brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:

Zobacz pozostałe (18)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl