Dietetyka
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Dietetyka jako dziedzina nauki
Dietetyka łączy wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi, biochemicznymi oraz technologiami gastronomicznymi.
Kierunek dietetyka
Kierunek dietetyka został uruchomiony 1 października 2011 roku i jest prowadzony w trybie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia. Absolwenci uzyskują dyplom licencjata.
Studia II stopnia zostały uruchomione 29 maja 2016 roku i są dostępne w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Zakres wiedzy i umiejętności
Studia na kierunku dietetyka umożliwiają zdobycie wiedzy z zakresu:
- Zasad żywienia człowieka
- Planowania i przygotowania potraw
- Oceny i kontroli wartości odżywczej i jakości zdrowotnej żywności
- Organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego
- Planowania racjonalnego żywienia
- Zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym
- Prowadzenia edukacji żywieniowej
Absolwenci będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Poznają również podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.
Możliwości zawodowe
Absolwenci posiadają podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Są przygotowani do pracy w:
- Publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- Poradniach dietetycznych
- Zakładach żywienia zbiorowego i cateringowych
- Organizacjach konsumenckich
- Placówkach sportowych
Mogą także współpracować z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i żywność specjalnego przeznaczenia oraz lekarzami w profilaktyce i leczeniu schorzeń poprzez odpowiednie postępowanie dietetyczne.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 73% | Tak |
DS010303N | nauki o zdrowiu | 27% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 150 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 133.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 119.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl