Gastronomia i Sztuka Kulinarna
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Gastronomia i sztuka kulinarna
Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek, który umożliwia zdobycie specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności w zakresie przygotowywania i serwowania potraw, a także projektowania i zarządzania placówkami gastronomicznymi. Program nauczania obejmuje zarówno tradycyjne aspekty usług gastronomicznych, jak i innowacyjne podejścia do zaspokajania zmieniających się potrzeb konsumentów.
Praktyczne zajęcia
Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Dodatkowo, biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych zarówno w kraju, jak i za granicą, co przygotowuje ich do wejścia na rynek pracy.
Kompetencje absolwentów
Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do kontynuowania nauki na studiach magisterskich. Posiadają wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje, które umożliwiają zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich na różnych szczeblach organizacji. Mogą również pracować w firmach projektujących wyposażenie gastronomiczne oraz specjalizujących się w sprzedaży aparatury i wyposażenia. Uzyskana wiedza pozwala także na prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa.
Możliwości zatrudnienia
Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna może znaleźć pracę jako:
- Menedżer lub specjalista ds. sprzedaży i marketingu restauracji
- Kierownik działu w obiekcie gastronomicznym
- Specjalista ds. obsługi klienta/pacjenta w usługach gastronomicznych lub dietetycznych
- Organizator usług cateringowych
- Pracownik odpowiedzialny za tworzenie menu opartego o zasady dobrego odżywiania
- Osoba prowadząca własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 112 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 111.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 108 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl