Logo Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Gastronomia i Sztuka Kulinarna

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Gastronomia i sztuka kulinarna

Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek, który umożliwia zdobycie specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności w zakresie przygotowywania i serwowania potraw, a także projektowania i zarządzania placówkami gastronomicznymi. Program nauczania obejmuje zarówno tradycyjne aspekty usług gastronomicznych, jak i innowacyjne podejścia do zaspokajania zmieniających się potrzeb konsumentów.

Praktyczne zajęcia

Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Dodatkowo, biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych zarówno w kraju, jak i za granicą, co przygotowuje ich do wejścia na rynek pracy.

Kompetencje absolwentów

Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do kontynuowania nauki na studiach magisterskich. Posiadają wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje, które umożliwiają zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich na różnych szczeblach organizacji. Mogą również pracować w firmach projektujących wyposażenie gastronomiczne oraz specjalizujących się w sprzedaży aparatury i wyposażenia. Uzyskana wiedza pozwala także na prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa.

Możliwości zatrudnienia

Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna może znaleźć pracę jako:

  • Menedżer lub specjalista ds. sprzedaży i marketingu restauracji
  • Kierownik działu w obiekcie gastronomicznym
  • Specjalista ds. obsługi klienta/pacjenta w usługach gastronomicznych lub dietetycznych
  • Organizator usług cateringowych
  • Pracownik odpowiedzialny za tworzenie menu opartego o zasady dobrego odżywiania
  • Osoba prowadząca własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211112brak danychbrak danychbrak danych
20221111.4brak danychbrak danychbrak danych
20231108brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl