Biotechnologia
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0711] Inżynieria chemiczna i procesowa
Opis kierunku
Biotechnologia
Biotechnologia oferuje możliwość zdobycia interdyscyplinarnej wiedzy z nauk przyrodniczych, z naciskiem na technologie i nowoczesne metody biologii eksperymentalnej.
Wiedza i umiejętności
Studenci biotechnologii I stopnia zdobywają wiedzę na temat metod i narzędzi stosowanych do rozwiązywania problemów w zakresie biotechnologii.
Podstawowe elementy programu studiów
Program studiów obejmuje:
- Chemię
- Matematykę
- Biochemię
- Biofizykę
- Statystykę
- Genetykę
- Mikrobiologię
- Wirusologię
Elementy związane z biotechnologią
Kierunek obejmuje również:
- Inżynierię i aparaturę bioprocesorową
- Inżynierię biochemiczną i metaboliczną
- Techniki analityczne w biotechnologii
- Biologię molekularną
- Inżynierię genetyczną
- Biotechnologię roślin i kultury in vitro
- Biotechnologię żywności
- Biotechnologię w ochronie środowiska
- Bioinformatykę
- Biotechnologię zwierząt i hodowle tkankowe
Praktyki i staże
Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach oraz biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, co przygotowuje ich do wejścia na rynek pracy. Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do kontynuowania nauki na studiach magisterskich.
Perspektywy zawodowe
Absolwent posiada wiedzę z zakresu biotechnologii stosowanej w przemyśle spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym, ochronie zdrowia i środowiska. Zdobywa umiejętność projektowania bioprocesów i bioproduktów.
Możliwości zatrudnienia
Absolwent może znaleźć pracę w:
- Laboratoriach naukowo-badawczych przemysłu biotechnologicznego i pokrewnych
- Laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych
- Firmach kosmetycznych i farmaceutycznych
- Jednostkach zajmujących się projektowaniem procesów biotechnologicznych, takich jak ośrodki uprawy roślin i hodowli zwierząt, zakłady produkcji i przetwórstwa żywności, jednostki ochrony środowiska
Uzyskana wiedza ułatwia także założenie własnej firmy biotechnologicznej.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 66% | Tak |
DS010603N | nauki biologiczne | 34% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 105 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 132.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 176.9 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 37 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl