Logo Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Dietetyka

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Żywności i Żywieniu

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Kierunek dietetyka

Ludzkie ciało to niesamowita maszyna, która potrzebuje odpowiednich składników do prawidłowego funkcjonowania. Dietetyka to kierunek, który nie tylko pomaga osobom pragnącym schudnąć, ale przede wszystkim optymalizuje poziom odżywienia człowieka. Do 2050 roku co trzeci Europejczyk będzie miał ponad 60 lat, co otwiera ogromne możliwości w sektorze żywienia, profilaktyki chorób dietozależnych, dietoterapii, żywności funkcjonalnej i nowoczesnego cateringu.

Nowoczesne technologie w dietetyce

Rozwijają się również obszary związane z poprawą życia człowieka za pomocą technologii, takie jak nowoczesne przetwarzanie surowców i produktów spożywczych. Studenci uczą się projektowania nowych produktów żywnościowych i żywności funkcjonalnej oraz wielokrotnego wykorzystywania zasobów w produkcji żywności, aby wspierać ludzi i środowisko.

Wiedza i umiejętności

Studenci zdobywają szeroką wiedzę od technologii produkcji żywności po fizjologię żywienia człowieka. Mają do wyboru dwa moduły: doradztwo i konsultacje dietetyczne oraz catering dietetyczny.

Unikatowy profil kształcenia

Kierunek Dietetyka odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów w dietoterapii, poradnictwie dietetycznym i nowoczesnym cateringu. Program kształcenia spełnia standardy kompetencji dietetyka przyjęte przez Europejską Federację Stowarzyszenia Dietetyków. Absolwenci posiadają wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw.

Umiejętności absolwenta

  • Planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • Przygotowywanie potraw zgodnie z obowiązującą klasyfikacją diet
  • Ocena stanu odżywienia i rozpoznanie niedożywienia
  • Zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym
  • Ocena wpływu farmakoterapii na żywienie
  • Kontrola jakości produktów żywnościowych
  • Organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego

Perspektywy zawodowe

Absolwenci kierunku Dietetyka są przygotowani do pracy w:

  • Placówkach ochrony zdrowia
  • Domach opieki społecznej
  • Poradniach dietetycznych
  • Jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
  • Instytucjach interwencyjnych rozwiązujących problemy dotyczące zdrowia publicznego
  • Instytucjach naukowo-badawczych

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia70%Tak
DS010303Nnauki o zdrowiu30%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2020147brak danychbrak danychbrak danych
2021147brak danych90brak danych
202214011690brak danych
2023144brak danych90110

Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:

Zobacz pozostałe (18)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl