
Dietetyka
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Żywieniu
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
6 sem
Klasyfikacja ISCED
[0915] Terapia i rehabilitacja
Opis kierunku
Kierunek dietetyka
Ludzkie ciało to niesamowita maszyna, która potrzebuje odpowiednich składników do prawidłowego funkcjonowania. Dietetyka to kierunek, który nie tylko pomaga osobom pragnącym schudnąć, ale przede wszystkim optymalizuje poziom odżywienia człowieka. Do 2050 roku co trzeci Europejczyk będzie miał ponad 60 lat, co otwiera ogromne możliwości w sektorze żywienia, profilaktyki chorób dietozależnych, dietoterapii, żywności funkcjonalnej i nowoczesnego cateringu.
Nowoczesne technologie w dietetyce
Rozwijają się również obszary związane z poprawą życia człowieka za pomocą technologii, takie jak nowoczesne przetwarzanie surowców i produktów spożywczych. Studenci uczą się projektowania nowych produktów żywnościowych i żywności funkcjonalnej oraz wielokrotnego wykorzystywania zasobów w produkcji żywności, aby wspierać ludzi i środowisko.
Wiedza i umiejętności
Studenci zdobywają szeroką wiedzę od technologii produkcji żywności po fizjologię żywienia człowieka. Mają do wyboru dwa moduły: doradztwo i konsultacje dietetyczne oraz catering dietetyczny.
Unikatowy profil kształcenia
Kierunek Dietetyka odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów w dietoterapii, poradnictwie dietetycznym i nowoczesnym cateringu. Program kształcenia spełnia standardy kompetencji dietetyka przyjęte przez Europejską Federację Stowarzyszenia Dietetyków. Absolwenci posiadają wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw.
Umiejętności absolwenta
- Planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
- Przygotowywanie potraw zgodnie z obowiązującą klasyfikacją diet
- Ocena stanu odżywienia i rozpoznanie niedożywienia
- Zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym
- Ocena wpływu farmakoterapii na żywienie
- Kontrola jakości produktów żywnościowych
- Organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego
Perspektywy zawodowe
Absolwenci kierunku Dietetyka są przygotowani do pracy w:
- Placówkach ochrony zdrowia
- Domach opieki społecznej
- Poradniach dietetycznych
- Jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
- Instytucjach interwencyjnych rozwiązujących problemy dotyczące zdrowia publicznego
- Instytucjach naukowo-badawczych
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 70% | Tak |
DS010303N | nauki o zdrowiu | 30% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2020 | 1 | 47 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 1 | 47 | brak danych | 90 | brak danych |
2022 | 1 | 40 | 116 | 90 | brak danych |
2023 | 1 | 44 | brak danych | 90 | 110 |
Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl