Technologia i Organizacja Gastronomii
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0800] Rolnictwo, leśnictwo, rybołówstwo i weterynaria nieokreślone dalej
Opis kierunku
Kierunek technologia i organizacja gastronomii
Kierunek Technologia i Organizacja Gastronomii ma na celu nowoczesne kształcenie ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych. Program studiów obejmuje innowacyjny system nauczania, który łączy teoretyczną wiedzę akademicką z praktycznym doświadczeniem zdobywanym podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej. Celem kierunku jest dostosowanie edukacji do aktualnych polskich potrzeb społeczno-gospodarczych.
Współpraca z sektorem HoReCa
W realizację programu studiów zaangażowane są przedsiębiorstwa sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering), gdzie studenci zdobywają głównie umiejętności praktyczne.
Wiedza i umiejętności
Studia na kierunku Technologia i Organizacja Gastronomii pozwalają zdobyć wiedzę z zakresu:
- towaroznawstwa
- technologii i bezpieczeństwa żywności
- żywienia człowieka i dietetyki
Program nauczania
Podczas studiów zdobędziesz zaawansowaną wiedzę z zakresu technologii gastronomii, obejmującą:
- towaroznawstwo i dobór surowców
- metody i techniki obróbki kulinarnej
- skład żywności oraz procesy fizykochemiczne i biologiczne
- higienę i bezpieczeństwo żywności
- nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne
- projektowanie i nadzorowanie procesów technologicznych
- organizację pracy, zarządzanie i obsługę konsumenta
Żywienie człowieka i dietetyka
Przedmioty z zakresu żywienia człowieka i dietetyki umożliwią Ci zdobycie wiedzy na temat:
- wartości odżywczej wyrobów kulinarnych
- zastosowania kulinariów w żywieniu człowieka i dietetyce
- współpracy ze specjalistami w dziedzinie żywienia człowieka
Kompetencje inżynierskie
Uzyskane kompetencje inżynierskie pozwolą Ci:
- zaprojektować proces technologiczny
- wykonać projekt zakładu żywienia zbiorowego
- wdrażać zasady ergonomicznego funkcjonowania zakładów gastronomicznych
Staże w sektorze HoReCa
W trakcie studiów odbędziesz 4 staże (techniczny, technologiczny, managerski i dyplomowy) w zakładach z sektora HoReCa. Przez 12 miesięcy praktyk zdobędziesz umiejętności praktyczne pod okiem doświadczonych specjalistów.
Praca dyplomowa
Twoja praca dyplomowa będzie realizowana podczas stażu dyplomowego i dotyczyć będzie realnych praktycznych zagadnień, które rozwiążesz pod kierunkiem opiekuna stażu i pracownika uczelni.
Przygotowanie do pracy
Studia przygotują Cię do pracy w:
- zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii
- zakładach przemysłu spożywczego
- laboratoriach badań żywności i wody
- instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe
- branży HoReCa jako kadra zarządzająca
- prowadzenia różnych form działalności gospodarczej
- działalności dydaktycznej i wdrożeniowej w dziedzinie technologii gastronomii
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 209.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 231.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 166 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl