Logo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Technologia i Organizacja Gastronomii

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0800] Rolnictwo, leśnictwo, rybołówstwo i weterynaria nieokreślone dalej

Opis kierunku

Kierunek technologia i organizacja gastronomii

Kierunek Technologia i Organizacja Gastronomii ma na celu nowoczesne kształcenie ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych. Program studiów obejmuje innowacyjny system nauczania, który łączy teoretyczną wiedzę akademicką z praktycznym doświadczeniem zdobywanym podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej. Celem kierunku jest dostosowanie edukacji do aktualnych polskich potrzeb społeczno-gospodarczych.

Współpraca z sektorem HoReCa

W realizację programu studiów zaangażowane są przedsiębiorstwa sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering), gdzie studenci zdobywają głównie umiejętności praktyczne.

Wiedza i umiejętności

Studia na kierunku Technologia i Organizacja Gastronomii pozwalają zdobyć wiedzę z zakresu:

  • towaroznawstwa
  • technologii i bezpieczeństwa żywności
  • żywienia człowieka i dietetyki

Program nauczania

Podczas studiów zdobędziesz zaawansowaną wiedzę z zakresu technologii gastronomii, obejmującą:

  • towaroznawstwo i dobór surowców
  • metody i techniki obróbki kulinarnej
  • skład żywności oraz procesy fizykochemiczne i biologiczne
  • higienę i bezpieczeństwo żywności
  • nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne
  • projektowanie i nadzorowanie procesów technologicznych
  • organizację pracy, zarządzanie i obsługę konsumenta

Żywienie człowieka i dietetyka

Przedmioty z zakresu żywienia człowieka i dietetyki umożliwią Ci zdobycie wiedzy na temat:

  • wartości odżywczej wyrobów kulinarnych
  • zastosowania kulinariów w żywieniu człowieka i dietetyce
  • współpracy ze specjalistami w dziedzinie żywienia człowieka

Kompetencje inżynierskie

Uzyskane kompetencje inżynierskie pozwolą Ci:

  • zaprojektować proces technologiczny
  • wykonać projekt zakładu żywienia zbiorowego
  • wdrażać zasady ergonomicznego funkcjonowania zakładów gastronomicznych

Staże w sektorze HoReCa

W trakcie studiów odbędziesz 4 staże (techniczny, technologiczny, managerski i dyplomowy) w zakładach z sektora HoReCa. Przez 12 miesięcy praktyk zdobędziesz umiejętności praktyczne pod okiem doświadczonych specjalistów.

Praca dyplomowa

Twoja praca dyplomowa będzie realizowana podczas stażu dyplomowego i dotyczyć będzie realnych praktycznych zagadnień, które rozwiążesz pod kierunkiem opiekuna stażu i pracownika uczelni.

Przygotowanie do pracy

Studia przygotują Cię do pracy w:

  • zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii
  • zakładach przemysłu spożywczego
  • laboratoriach badań żywności i wody
  • instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe
  • branży HoReCa jako kadra zarządzająca
  • prowadzenia różnych form działalności gospodarczej
  • działalności dydaktycznej i wdrożeniowej w dziedzinie technologii gastronomii

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211209.4brak danychbrak danychbrak danych
20221231.6brak danychbrak danychbrak danych
20231166brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl