Zarządzanie Jakością i Analiza Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0888] Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje obejmujące rolnictwo, leśnictwo, rybactwo i weterynarię
Opis kierunku
Zarządzanie jakością i analiza żywności
Studiując na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności, zdobywasz szeroką wiedzę z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych oraz analizy produktów żywnościowych. Absolwenci tego kierunku rozumieją biologiczne i fizykochemiczne zjawiska zachodzące podczas produkcji żywności oraz znają zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Potrafią dobierać i stosować różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów oraz materiałów pomocniczych używanych w przemyśle spożywczym. Dodatkowo, absolwenci posiadają umiejętność systemowego zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu produkcyjnym żywności.
Czego będziesz się uczyć?
I rok
- Nauki podstawowe: matematyka, fizyka, chemia nieorganiczna i organiczna
- Podstawy produkcji surowców żywnościowych
- Ekonomia
- Technologie informacyjne i grafika inżynierska
II rok
- Nauki biologiczne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności
- Umiejętności analityczne: zajęcia laboratoryjne, metody analizy instrumentalnej
- Podstawowe procesy i technologie w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności
III rok
- Metody oceny jakości żywności
- Zasady żywienia człowieka
- Higiena i toksykologia żywności
- Systemowe zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
- Analiza rynku i rachunkowość
IV rok
- Walidacja metod analitycznych
- Marketing i przedsiębiorczość
- Przygotowanie pracy dyplomowej
Dodatkowe przedmioty
W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych oraz wychowania fizycznego.
Możliwości zatrudnienia
Absolwent kierunku może znaleźć zatrudnienie w:
- Stacjach sanitarno-epidemiologicznych
- Laboratoriach i innych placówkach badawczych
- Zakładach przemysłu spożywczego oraz zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii
- Jednostkach akredytujących i certyfikujących systemy zarządzania jakością
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 160.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 201 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 176 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl