Logo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Zarządzanie Jakością i Analiza Żywności

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0888] Interdyscyplinarne programy i kwalifikacje obejmujące rolnictwo, leśnictwo, rybactwo i weterynarię

Opis kierunku

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Studiując na kierunku Zarządzanie jakością i analiza żywności, zdobywasz szeroką wiedzę z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych oraz analizy produktów żywnościowych. Absolwenci tego kierunku rozumieją biologiczne i fizykochemiczne zjawiska zachodzące podczas produkcji żywności oraz znają zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Potrafią dobierać i stosować różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów oraz materiałów pomocniczych używanych w przemyśle spożywczym. Dodatkowo, absolwenci posiadają umiejętność systemowego zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu produkcyjnym żywności.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

  • Nauki podstawowe: matematyka, fizyka, chemia nieorganiczna i organiczna
  • Podstawy produkcji surowców żywnościowych
  • Ekonomia
  • Technologie informacyjne i grafika inżynierska

II rok

  • Nauki biologiczne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności
  • Umiejętności analityczne: zajęcia laboratoryjne, metody analizy instrumentalnej
  • Podstawowe procesy i technologie w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności

III rok

  • Metody oceny jakości żywności
  • Zasady żywienia człowieka
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Systemowe zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
  • Analiza rynku i rachunkowość

IV rok

  • Walidacja metod analitycznych
  • Marketing i przedsiębiorczość
  • Przygotowanie pracy dyplomowej

Dodatkowe przedmioty

W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych oraz wychowania fizycznego.

Możliwości zatrudnienia

Absolwent kierunku może znaleźć zatrudnienie w:

  • Stacjach sanitarno-epidemiologicznych
  • Laboratoriach i innych placówkach badawczych
  • Zakładach przemysłu spożywczego oraz zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii
  • Jednostkach akredytujących i certyfikujących systemy zarządzania jakością

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211160.4brak danychbrak danychbrak danych
20221201brak danychbrak danychbrak danych
20231176brak danychbrak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl