
Logistyka w Sektorze Rolno-Spożywczym
Uniwersytet Rzeszowski
Informacje o kierunku
Wydział
Kolegium Nauk Przyrodniczych
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0899] Rolnictwo, leśnictwo, rybactwo i weterynaria gdzie indziej niesklasyfikowane
Opis kierunku
Opis kierunku studiów
Studia na kierunku Logistyka w sektorze rolno-spożywczym umożliwiają zdobycie wiedzy na temat funkcjonowania nowoczesnych systemów logistycznych w tym sektorze. Program obejmuje podstawy produkcji, magazynowania oraz oceny jakości surowców i produktów rolno-spożywczych. Absolwent posiada pogłębioną wiedzę z zakresu nauk rolniczych, nauk społecznych, zarządzania i jakości. Zna język obcy na poziomie biegłości B2+ według ESOKJ, używając specjalistycznej terminologii. Rozumie specyfikę sektora rolno-spożywczego, zasady funkcjonowania łańcucha dostaw oraz bezpieczeństwa żywności. Potrafi organizować i zarządzać logistyką w sektorze rolno-spożywczym, samodzielnie rozwiązując problemy związane z procesami i urządzeniami logistycznymi. Absolwent jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach logistycznych.
Sylwetka absolwenta
Absolwent studiów I stopnia jest specjalistą w logistyce sektora rolno-spożywczego. Posiada wiedzę z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej, znakowania i pakowania produktów spożywczych, czynników kształtujących jakość artykułów rolno-spożywczych, infrastruktury i technologii magazynowych, systemów zarządzania w produkcji żywności, marketingu oraz logistyki surowców. Potrafi dobierać i stosować metody, techniki, narzędzia i technologie niezbędne do zapewnienia wysokiej jakości artykułów rolno-spożywczych.
Absolwent studiów II stopnia ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu nauk rolniczych, zarządzania i jakości oraz bezpieczeństwa żywności. Posiada interdyscyplinarne wykształcenie łączące wiedzę z nauk technicznych, biologicznych i ekonomicznych. Zna procesy związane z nowoczesną organizacją produkcji, gospodarką magazynową oraz zarządzaniem procesami logistycznymi. Potrafi planować, organizować i kierować fizycznym przepływem towarów oraz informacji, zarządzać przedsiębiorstwem logistycznym wykorzystując nowoczesne systemy informatyczne. Jest przygotowany do pracy w firmach logistycznych, instytutach naukowo-badawczych oraz ośrodkach badawczo-rozwojowych. Zna język obcy na poziomie B2+ ESOKJ z terminologią branżową i jest gotowy do dalszego kształcenia w szkole doktorskiej.
Perspektywy zawodowe
Absolwent kierunku logistyka w sektorze rolno-spożywczym jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach związanych z logistyką i obrotem surowcami oraz produktami rolno-spożywczymi, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Możliwości zatrudnienia obejmują:
- Firmy spedycyjne
- Specjalista ds. bezpieczeństwa i jakości w przedsiębiorstwach logistycznych
- Przedsiębiorstwa branży rolno-spożywczej w działach zaopatrzenia i dystrybucji
- Działy organizacji logistyki/zarządzania procesami logistycznymi
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010401N | rolnictwo i ogrodnictwo | 55% | Tak |
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 45% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 47 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 51 | brak danych | 60 | 55 |
2023 | 1 | 40 | 44 | 100 | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl