Logo Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Gastronomia i Catering Dietetyczny

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Technologii Żywności

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Wiedza absolwenta

Absolwent posiada wiedzę na temat problemów i wyzwań związanych z nowoczesnym przetwórstwem żywności oraz racjonalnym żywieniem człowieka, w tym produkcją potraw bezpiecznych dla konsumenta. Rozumie wpływ przemian biochemicznych, chemicznych i fizycznych na przydatność technologiczną surowców oraz wartość odżywczą gotowych potraw. Zna wpływ procesów technologicznych, metod utrwalania oraz warunków dystrybucji i przechowywania na jakość, bezpieczeństwo, wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych.

Umiejętności absolwenta

Absolwent kierunku potrafi:

  • Dobierać odpowiednie techniki, metody, technologie, materiały i narzędzia do rozwiązania problemów związanych z produkcją i przechowywaniem potraw oraz ich jakością i bezpieczeństwem.
  • Posługiwać się sprzętem i aparaturą stosowanymi w technologii gastronomii.
  • Przeprowadzać standardowe analizy dotyczące składu chemicznego, jakości mikrobiologicznej i oceny cech sensorycznych potraw.
  • Projektować receptury potraw, w tym dla osób z różnymi potrzebami żywieniowymi.
  • Wytwarzać potrawy i dania o określonych cechach i właściwościach dietetycznych, z zachowaniem zasad dobrej praktyki produkcyjnej.

Przygotowanie do pracy

Po ukończeniu studiów absolwent jest przygotowany do:

  • Planowania funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego.
  • Stosowania podstawowych technik i narzędzi związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej i budowaniem strategii rozwoju zakładu.
  • Pracy w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych.
  • Ustawicznego dokształcania się, obsługi różnych programów komputerowych, znajomości języka obcego oraz posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.

Możliwość zatrudnienia

Absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • Zakładach żywienia zbiorowego zarówno otwartego, jak i zamkniętego.
  • Firmach cateringowych.
  • Prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2023128.44brak danych3029

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl