Logo Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Inspekcja Weterynaryjna

Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0841] Weterynaria

Opis kierunku

Inspektor weterynaryjny: kluczowe obowiązki

Inspektor Weterynaryjny zajmuje się różnorodnymi zadaniami na różnych poziomach administracji w Inspektoracie Weterynaryjnym. Nadzoruje procesy wytwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego w zakładach produkcyjnych oraz w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ponadto, odpowiada za projektowanie i nadzór systemów jakości w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i pasz dla zwierząt, jak również za wprowadzanie do obrotu produktów rolno-spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt w sektorze paszowym. Inspektor bierze udział w zespołach zarządzania kryzysowego, ośrodkach doradztwa rolniczego i placówkach edukacyjnych.

Historia kierunku inspekcja weterynaryjna

Kształcenie na kierunku Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęło się w roku akademickim 2007/2008. Kierunek ten uzyskał certyfikat Studia z Przyszłością w latach akademickich 2020/2021 oraz 2021/2022.

Program kształcenia

W trakcie studiów będziesz studiować:

  • Podstawowe przedmioty nauk humanistycznych i ścisłych
  • Przedmioty kierunkowe, takie jak: chów i hodowla zwierząt, żywienie zwierząt, mikrobiologia, fizjologia zwierząt, prawo branżowe, systemy zarządzania jakością i wiele innych.

Będziesz mieć możliwość odbycia 4-tygodniowych praktyk po 6 semestrze studiów. Oferujemy także interesujące przedmioty do wyboru, które będziesz mógł/mogła sam(a) wybrać. Program kształcenia został zaprojektowany tak, aby absolwent/ka posiadał(a) wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie.

Perspektywy zawodowe

Po ukończeniu studiów na kierunku Inspekcja Weterynaryjna, będziesz przygotowany(a) do pracy w szeroko pojętej administracji nadzorującej bezpieczeństwo rynku rolno-spożywczego oraz w zakładach produkcyjnych z tej branży. Możesz podjąć pracę w:

  • Laboratoriach badawczych, kontrolnych, diagnostycznych oraz kontroli jakości
  • Wykonywaniu podstawowej analityki i prac badawczych z użyciem materiału biologicznego
  • Nadzorze procesów wytwórczych stosowanych w przemyśle spożywczym

Jeśli interesuje Cię rozwijanie pasji naukowej, zapraszamy na studia II i III stopnia, co pozwoli na podjęcie pracy na uczelni lub w instytucjach badawczych i naukowych.

Unikalne umiejętności

To niepowtarzalna szansa zdobycia umiejętności jednoczesnego utrzymania warunków dobrostanu zwierząt hodowlanych i doświadczalnych, wysokiego poziomu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz spełnienia wymogów produkcyjnych, rynkowych i sprzedaży bezpośredniej tych produktów. Jako specjalista w zakresie oceny jakości żywności pochodzenia zwierzęcego, empirycznie poznasz zasady wytwarzania, obrotu oraz stosowania pasz, a także nabędziesz umiejętności prawidłowego pozyskiwania, zabezpieczania i transportu próbek oraz wykonywania standardowych testów laboratoryjnych i ich analizy.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010404Nzootechnika i rybactwo80%Tak
DS011001Nweterynaria20%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20221172brak danych3032
202311451730brak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl