
Inspekcja Weterynaryjna
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0841] Weterynaria
Opis kierunku
Inspektor weterynaryjny: kluczowe obowiązki
Inspektor Weterynaryjny zajmuje się różnorodnymi zadaniami na różnych poziomach administracji w Inspektoracie Weterynaryjnym. Nadzoruje procesy wytwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego w zakładach produkcyjnych oraz w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ponadto, odpowiada za projektowanie i nadzór systemów jakości w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i pasz dla zwierząt, jak również za wprowadzanie do obrotu produktów rolno-spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt w sektorze paszowym. Inspektor bierze udział w zespołach zarządzania kryzysowego, ośrodkach doradztwa rolniczego i placówkach edukacyjnych.
Historia kierunku inspekcja weterynaryjna
Kształcenie na kierunku Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęło się w roku akademickim 2007/2008. Kierunek ten uzyskał certyfikat Studia z Przyszłością w latach akademickich 2020/2021 oraz 2021/2022.
Program kształcenia
W trakcie studiów będziesz studiować:
- Podstawowe przedmioty nauk humanistycznych i ścisłych
- Przedmioty kierunkowe, takie jak: chów i hodowla zwierząt, żywienie zwierząt, mikrobiologia, fizjologia zwierząt, prawo branżowe, systemy zarządzania jakością i wiele innych.
Będziesz mieć możliwość odbycia 4-tygodniowych praktyk po 6 semestrze studiów. Oferujemy także interesujące przedmioty do wyboru, które będziesz mógł/mogła sam(a) wybrać. Program kształcenia został zaprojektowany tak, aby absolwent/ka posiadał(a) wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie.
Perspektywy zawodowe
Po ukończeniu studiów na kierunku Inspekcja Weterynaryjna, będziesz przygotowany(a) do pracy w szeroko pojętej administracji nadzorującej bezpieczeństwo rynku rolno-spożywczego oraz w zakładach produkcyjnych z tej branży. Możesz podjąć pracę w:
- Laboratoriach badawczych, kontrolnych, diagnostycznych oraz kontroli jakości
- Wykonywaniu podstawowej analityki i prac badawczych z użyciem materiału biologicznego
- Nadzorze procesów wytwórczych stosowanych w przemyśle spożywczym
Jeśli interesuje Cię rozwijanie pasji naukowej, zapraszamy na studia II i III stopnia, co pozwoli na podjęcie pracy na uczelni lub w instytucjach badawczych i naukowych.
Unikalne umiejętności
To niepowtarzalna szansa zdobycia umiejętności jednoczesnego utrzymania warunków dobrostanu zwierząt hodowlanych i doświadczalnych, wysokiego poziomu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz spełnienia wymogów produkcyjnych, rynkowych i sprzedaży bezpośredniej tych produktów. Jako specjalista w zakresie oceny jakości żywności pochodzenia zwierzęcego, empirycznie poznasz zasady wytwarzania, obrotu oraz stosowania pasz, a także nabędziesz umiejętności prawidłowego pozyskiwania, zabezpieczania i transportu próbek oraz wykonywania standardowych testów laboratoryjnych i ich analizy.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010404N | zootechnika i rybactwo | 80% | Tak |
DS011001N | weterynaria | 20% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 172 | brak danych | 30 | 32 |
2023 | 1 | 145 | 17 | 30 | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl