Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauki O Żywności
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Bezpieczeństwo żywności, jej jakość, pochodzenie i przydatność konsumpcyjna
Po ukończeniu tego kierunku staniesz się ekspertem w dziedzinach bezpieczeństwa żywności, jej jakości, pochodzenia oraz przydatności konsumpcyjnej. Podczas studiów dowiesz się m.in., jakie wymogi stawiane są żywności ekologicznej, tradycyjnej oraz tzw. nowej żywności. Nauczysz się, jak produkować żywność zgodnie z wymogami prawa, międzynarodowych systemów zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym oraz różnych systemów certyfikacyjnych.
Przygotowanie do zawodu
Przygotujemy Cię do zawodu podczas licznych zajęć praktycznych, laboratoryjnych i terenowych, prowadzonych przez wysokiej klasy kadrę akademicką Wydziału Nauki o Żywności, a także wybitnych praktyków i ekspertów.
Możliwości zawodowe
Po ukończeniu bezpieczeństwa i certyfikacji żywności możesz pracować jako:
- specjalista ds. jakości
- specjalista ds. bezpieczeństwa żywności
- analityk żywności
- specjalista w firmach doradczych i badawczo-rozwojowych związanych z łańcuchem żywnościowym
- specjalista ds. certyfikacji żywności i systemów zarządzania jakością
- inspektor nadzoru sanitarnego i handlowego w łańcuchu żywnościowym
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 155 | brak danych | 24 | 5 |
2023 | 1 | 150 | brak danych | 24 | 13 |
Ten kierunek znajdziesz również na 2 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl