Logo Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauki O Żywności

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Bezpieczeństwo żywności, jej jakość, pochodzenie i przydatność konsumpcyjna

Po ukończeniu tego kierunku staniesz się ekspertem w dziedzinach bezpieczeństwa żywności, jej jakości, pochodzenia oraz przydatności konsumpcyjnej. Podczas studiów dowiesz się m.in., jakie wymogi stawiane są żywności ekologicznej, tradycyjnej oraz tzw. nowej żywności. Nauczysz się, jak produkować żywność zgodnie z wymogami prawa, międzynarodowych systemów zarządzania jakością w łańcuchu żywnościowym oraz różnych systemów certyfikacyjnych.

Przygotowanie do zawodu

Przygotujemy Cię do zawodu podczas licznych zajęć praktycznych, laboratoryjnych i terenowych, prowadzonych przez wysokiej klasy kadrę akademicką Wydziału Nauki o Żywności, a także wybitnych praktyków i ekspertów.

Możliwości zawodowe

Po ukończeniu bezpieczeństwa i certyfikacji żywności możesz pracować jako:

  • specjalista ds. jakości
  • specjalista ds. bezpieczeństwa żywności
  • analityk żywności
  • specjalista w firmach doradczych i badawczo-rozwojowych związanych z łańcuchem żywnościowym
  • specjalista ds. certyfikacji żywności i systemów zarządzania jakością
  • inspektor nadzoru sanitarnego i handlowego w łańcuchu żywnościowym

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20221155brak danych245
20231150brak danych2413

Ten kierunek znajdziesz również na 2 uczelniach:

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl