Logo Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Gastronomia - Sztuka Kulinarna

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauki O Żywności

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna

Marzysz o zostaniu mistrzem w sztuce kulinarnej? Zacznij od studiów! Naucz się komponować dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie, dbając o takie detale jak odpowiedni surowiec, techniki kulinarne oraz prezentacja dania na talerzu.

Czego się nauczysz

Podczas studiów nauczysz się:

  • Oceny towaroznawczej surowców
  • Umiejętnego przyrządzania potraw, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych
  • Prowadzenia zakładu gastronomicznego od strony technologicznej, ekonomicznej oraz organizacyjno-prawnej
  • Planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności
  • Rozpoznawania czynników ryzyka chorób dietozależnych i zapobiegania im

Możliwości kariery

Po ukończeniu kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możesz pracować jako:

  • Profesjonalny kucharz
  • Szef kuchni
  • Właściciel restauracji
  • Profesjonalny cukiernik
  • Właściciel kawiarni
  • Menedżer restauracji
  • Menedżer kawiarni

Zostań mistrzem nie tylko w swojej kuchni, ale w branży HoReCa!

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2020176brak danychbrak danychbrak danych
2022172brak danych4833
2023167brak danych4832

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl