Gastronomia - Sztuka Kulinarna
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauki O Żywności
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna
Marzysz o zostaniu mistrzem w sztuce kulinarnej? Zacznij od studiów! Naucz się komponować dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie, dbając o takie detale jak odpowiedni surowiec, techniki kulinarne oraz prezentacja dania na talerzu.
Czego się nauczysz
Podczas studiów nauczysz się:
- Oceny towaroznawczej surowców
- Umiejętnego przyrządzania potraw, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych
- Prowadzenia zakładu gastronomicznego od strony technologicznej, ekonomicznej oraz organizacyjno-prawnej
- Planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności
- Rozpoznawania czynników ryzyka chorób dietozależnych i zapobiegania im
Możliwości kariery
Po ukończeniu kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możesz pracować jako:
- Profesjonalny kucharz
- Szef kuchni
- Właściciel restauracji
- Profesjonalny cukiernik
- Właściciel kawiarni
- Menedżer restauracji
- Menedżer kawiarni
Zostań mistrzem nie tylko w swojej kuchni, ale w branży HoReCa!
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2020 | 1 | 76 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 72 | brak danych | 48 | 33 |
2023 | 1 | 67 | brak danych | 48 | 32 |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl