Logo Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauki O Żywności

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Kierunek studiów: Technologia żywności i żywienie człowieka

Jeśli fascynuje Cię świat żywności i zdrowie człowieka, to ten kierunek jest dla Ciebie. Nauczysz się opracowywać receptury i produkować różnorodne produkty spożywcze, które spełniają oczekiwania konsumentów i mają pozytywny wpływ na organizm. Będziesz kontrolować procesy technologiczne w zakładach przetwórczych, a po ukończeniu studiów możesz objąć stanowisko inżynierskie lub kierownicze w wybranym przedsiębiorstwie lub innych jednostkach łańcucha żywnościowego.

Zakresy oferowane na studiach stacjonarnych:

  • Technologia mięsa
  • Technologia produktów roślinnych
  • Żywienie człowieka
  • Technologia mleczarska

Zakres oferowany na studiach niestacjonarnych:

  • Technologia żywności i żywienie człowieka

Możliwości zawodowe po ukończeniu kierunku

Po ukończeniu kierunku technologia żywności i żywienia człowieka możesz pracować:

  • Na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych jako menedżer ds. rozwoju produktu
  • Jako pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego
  • W zakładach przemysłu spożywczego, takich jak mleczarnie, zakłady mięsne, zakłady przetwórstwa roślinnego

Kwalifikacje absolwenta

Absolwent posiada uniwersalną, interdyscyplinarną wiedzę o charakterze praktyczno-aplikacyjnym w zakresie nauk technologicznych i żywieniowych oraz nauk technicznych i ekonomicznych. Zna i rozumie zjawiska, przemiany i procesy zachodzące w składnikach żywności podczas przechowywania i procesów produkcyjnych, przeprowadzania sensorycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności; uwarunkowania bezpiecznej produkcji żywności, przeprowadzania toksykologicznej analizy żywności; projektowania technologicznego zakładów przemysłu spożywczego; podstawy funkcjonowania układu pokarmowego i zasady racjonalnego żywienia człowieka; wykorzystania surowców do produkcji żywności, metod utrwalania żywności, doboru operacji oraz procesów jednostkowych w technologii żywności. Zna, rozumie i stosuje podstawowe zasady ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym. Uzyskane kompetencje społeczne pozwalają absolwentowi na odgrywanie właściwej roli w życiu społecznym i gospodarczym.

Wiedza: absolwent zna i rozumie

  • Budowę materii, rodzaje wiązań chemicznych oraz podstawowe procesy chemiczne, fizyczne i fizykochemiczne zachodzące w materii nieorganicznej i organicznej
  • Budowę i właściwości podstawowych grup związków organicznych, ich cechy fizykochemiczne, biochemiczne oraz funkcje technologiczne i żywieniowe
  • Zagadnienia z zakresu matematyki i statystyki pozwalające na analizę, modelowanie i projektowanie zjawisk podczas produkcji i przechowywania żywności oraz podczas analizy modeli żywieniowych
  • Podstawowe zjawiska z zakresu mechaniki, hydrodynamiki, termodynamiki, elektrodynamiki i optyki oraz metody wyznaczania wielkości fizycznych wykorzystywanych w technologii żywności i ocenie stanu odżywienia
  • Zasady wykonywania podstawowych obliczeń procesowych związanych z bilansowaniem strumieni masy i energii oraz kinetyki procesów
  • Podstawowe pojęcia, zakres i zadania higieny produkcji i toksykologii żywności, toksykologię substancji chemicznych występujących w środowisku i w żywności oraz ich biotransformację w organizmie żywym
  • Zróżnicowanie drobnoustrojów występujących w żywności, kryteria higieny procesu i bezpieczeństwa żywności, metody ich oznaczania oraz ich pozytywne i negatywne oddziaływania na składniki żywności
  • Właściwości materiałów konstrukcyjnych, zasady wykonywania pomiarów przemysłowych, a także podstawowe zasady rysunku technicznego
  • Podstawowe techniki analizy chemicznej, instrumentalnej, mikrobiologicznej i sensorycznej do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności
  • Zróżnicowanie składników pokarmowych w różnych grupach żywności, rolę składników pokarmowych w organizmie człowieka oraz zasady planowania jadłospisów oraz racjonalnego odżywiania
  • Najważniejsze przemiany biologiczne, fizyczne, chemiczne i enzymatyczne podczas przechowywania surowców i produktów spożywczych oraz ich wpływ na gospodarkę przechowalniczą i magazynową
  • Zasady budowy i działania podstawowych maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym i w obiektach gastronomicznych
  • Specjalistyczny język obcy na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
  • Hierarchię poziomów organizacji życia, funkcjonowanie ekosystemu oraz pojęcie antropopresji i jej wpływ na funkcjonowanie składowych ekosystemu
  • Znaczenie rodzaju produkcji rolniczej (ekologiczna, intensywna) dla jakości żywności i rozwoju technologii produkcji wyrobów tradycyjnych i regionalnych
  • Podstawowe terminy, kategorie i procesy ekonomiczne w skali mikro- i makroekonomicznej oraz z zakresu ekonomiki i rachunkowości przedsiębiorstwa żywnościowego
  • Podstawowe zasady projektowania ciągów technologicznych wraz z ich umaszynowieniem dla wybranych branż przemysłu spożywczego i obiektów gastronomicznych
  • Elementy składowe dobrych praktyk rolniczych (GAP), laboratoryjnych (GLP) oraz produkcyjnych i higienicznych (GMP/GHP), podstawowe koncepcje zarządzania jakością, zasady i etapy HACCP oraz podstawowe znormalizowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
  • Podstawowe uwarunkowania z zakresu nauk społecznych i humanistycznych (ekonomiczne, prawne, etyczne i inne) konieczne dla zawodu technologa żywności i żywienia człowieka

Umiejętności: absolwent potrafi

  • Korzystać z różnych źródeł wiedzy, w tym informacji patentowej, z zachowaniem praw własności intelektualnej
  • Korzystać z podstawowych aktów prawnych związanych z żywnością i żywieniem człowieka, w szczególności przepisów prawa żywnościowego i norm
  • Posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi do pozyskiwania, przetwarzania i prezentowania informacji związanych z działalnością inżynierską w zakresie dyscypliny technologia żywności i żywienia
  • Wykonać obliczenia statystyczne na wielkościach zmierzonych z szacowaniem ich niepewności, opracować modele statystyczne oraz testować hipotezy badawcze w zakresie dyscypliny technologia żywności i żywienia
  • Prowadzić i interpretować proste doświadczenia z zachowaniem zasad ergonomii i BHP
  • Analizować skład chemiczny, właściwości sensoryczne, fizykochemiczne surowców i żywności oraz stan mikrobiologiczny z wykorzystaniem urządzeń i aparatów typowych dla przemysłu spożywczego i laboratoriów kontroli jakości
  • Zaprojektować wyposażenie w środki techniczne dla określonej branży przemysłu spożywczego oraz określić sposób weryfikacji poprawności proponowanego rozwiązania
  • Zaprojektować podstawowe elementy dokumentacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
  • Opracować analizę ekonomiczną procesu produkcyjnego dla wybranego przedsiębiorstwa żywnościowego
  • Określić wady i zalety rozwiązań typowych oraz proponować innowacje procesów i technologii z zakresu dyscypliny technologia żywności i żywienia uwzględniając ich pozatechniczne aspekty
  • Dobierać i oceniać metody i techniki wprowadzania na rynek nowych produktów spożywczych z umiejętnym, kompleksowym i interaktywnym spojrzeniem na zagadnienia jakości i bezpieczeństwa żywności i żywienia
  • Określić zagrożenia dla środowiska przyrodniczego oraz związek między środowiskiem a jakością surowców w kontekście produkcji żywności i żywienia człowieka
  • Identyfikować i szacować zagrożenia oraz dobierać środki nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, monitorować i wdrażać działania korygujące
  • Wskazać procesy jednostkowe przydatne w opracowaniu założeń do projektowania linii technologicznych w przemyśle spożywczym
  • Przewidzieć zmiany cech fizykochemicznych składników surowców i żywności podczas wytwarzania, pakowania, przechowywania, dystrybucji oraz monitorować jakość produktów żywnościowych
  • Opracować prace pisemne i ustne z wykorzystaniem znajomości jednego ze współczesnych języków obcych na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
  • Brać aktywny udział w debacie, w tym przedstawiać opracowania i opinie własne; być otwarty na poglądy innych osób oraz oceniać opracowania i zasadność stanowisk innych uczestników dyskusji z zachowaniem zasad etykiety
  • Wykorzystać wiedzę pozatechniczną z nauk społecznych i humanistycznych w przygotowywanych opracowaniach pisemnych i wystąpieniach publicznych
  • Przyjmować różne role w zespole badawczym lub projektowym
  • Kierować lub nadzorować pracę zespołu
  • Zaplanować i rozwijać swój proces uczenia się zgodnie z koncepcją Lifelong Learning
  • Pozyskiwać wiedzę i umiejętności z różnych źródeł

Kompetencje społeczne: absolwent jest gotów do

  • Krytycznej oceny posiadanej wiedzy w kontekście rozwoju dyscypliny technologia żywności i żywienia, zmian języka branżowego (również obcego) oraz innych, pozatechnicznych uwarunkowań wykonywania zawodu
  • Świadomej odpowiedzialności za jakość produkowanej żywności, prawidłowego znakowania żywności i rekomendowanego sposobu żywienia oraz konsultowania przypadków kryzysowych z ekspertami w zawodzie
  • Świadomego wpływania na działalność firmy i jakość produkowanej żywności poprzez potrzeby żywieniowe określonych grup ludności oraz świadomego rozwiązywania problemów surowcowych, technicznych i technologicznych
  • Dostrzegania problemów związanych z prawidłową organizacją i realizacją pracy (zarówno w ramach działalności organizacyjnej, działalności na rzecz interesu publicznego jak i działań innowacyjnych w przemyśle)
  • Organizowania i realizowania projektów społecznych mających na celu poprawę jakości życia
  • Przestrzegania zasad etyki zawodowej oraz wymagania szacunku dla tych zasad od innych
  • Rozwijania i upowszechniania praktycznego dorobku branży przetwórstwa żywności
  • Profesjonalnego wykonywania zawodu i realizowania zasad dobrych praktyk

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20201103brak danychbrak danychbrak danych
20221107brak danych9629
20231123brak danych4815

Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:

Zobacz pozostałe (2)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl