Logo Warszawski Uniwersytet Medyczny

Dietetyka

Warszawski Uniwersytet Medyczny

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Zdrowiu

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0915] Terapia i rehabilitacja

Opis kierunku

Cel kształcenia na kierunku dietetyka

Celem kształcenia na kierunku dietetyka jest zdobycie umiejętności korzystania z wiedzy ogólnej z zakresu nauk o zdrowiu oraz szczegółowej wiedzy dotyczącej żywienia człowieka zdrowego i chorego. Studenci uczą się zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym, przygotowują się do pracy w poradniach dietetycznych oraz do współpracy z lekarzami, pielęgniarkami, fizjoterapeutami i psychologami w zakresie planowania żywienia. Ważnym elementem jest również nabycie umiejętności obsługi sprzętu do oceny stanu odżywienia oraz przygotowanie do podjęcia studiów II stopnia i ciągłego doskonalenia zawodowego.

Program studiów

Studia na kierunku dietetyka oparte są na autorskim programie zgodnym z europejskimi standardami opracowanymi przez The European Federation of the Associations of Dietitians. Przedmioty realizowane podczas studiów I stopnia podzielone są na 5 bloków tematycznych:

  • Przedmioty ogólne: m.in. język angielski, wychowanie fizyczne
  • Przedmioty podstawowe: anatomia człowieka, fizjologia i patofizjologia, mikrobiologia ogólna i żywności, immunologia, podstawy diagnostyki laboratoryjnej, psychologia ogólna, genetyka
  • Przedmioty kierunkowe: nauka o żywności z elementami chemii żywności, technologia potraw, podstawy żywienia człowieka, podstawy epidemiologii żywieniowej, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, edukacja żywieniowa, podstawy dietetyki klinicznej, dietetyka pediatryczna, podstawy prawa żywnościowo-żywieniowego, diety i trendy żywieniowe, żywienie osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną, warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego, poradnictwo dietetyczne, podstawy metodologii badań, analiza i ocena jakości żywności, profilaktyka żywieniowa, dietetyka w praktyce klinicznej
  • Praktyki zawodowe: realizowane w szpitalach, pracowniach technologii potraw, domach opieki społecznej, działach żywienia dorosłych i dzieci, poradniach dietetycznych oraz poradniach chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
  • Przedmioty do wyboru: studenci wybierają 14 z 18 przedmiotów z listy

Możliwości kształcenia i praktyki

Studenci mają możliwość kształcenia w największym w Europie Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. Prof. W. Orłowskiego.

Umiejętności absolwentów

Absolwenci kierunku dietetyka potrafią planować racjonalne żywienie dla różnych grup, oceniać stan odżywienia i sposób żywienia pacjentów, przygotowywać odpowiednie rekomendacje terapeutyczne, a także przygotowywać potrawy zgodnie z klasyfikacją i zasadami HACCP. Potrafią kontrolować jakość produktów żywnościowych oraz warunki ich przechowywania, organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów.

Możliwości zatrudnienia

Absolwenci są przygotowani do pracy w:

  • Niepublicznych i publicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • Zakładach dostarczających pożywienie do szpitali
  • Zakładach żywienia zbiorowego, w tym catering
  • Organizacjach konsumenckich
  • Placówkach sportowych

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010303Nnauki o zdrowiu80%Tak
DS010304Nnauki medyczne20%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20171185.2405115brak danych
20181147411118brak danych
20191114.2423120brak danych
20201144.2424120brak danych
2021191.8384120brak danych
20221173972120brak danych
2023194.9538150brak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 26 uczelniach:

Zobacz pozostałe (18)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl