
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Rybactwa
Stopień
licencjackie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Program studiów
Program obejmuje projektowanie produktu z uwzględnieniem procesu technologicznego i produkcyjnego, kompleksową ocenę jakości i przydatności technologicznej surowców przy użyciu najnowocześniejszych technik, przetwarzanie i przechowywanie żywności, a także projektowanie racjonalnego żywienia.
Czego się nauczysz
Studiując na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczysz się układania diet i jadłospisów. Nowoczesne laboratoria oraz doskonała kadra dydaktyczna umożliwią Ci kontrolowanie zmian zachodzących podczas przechowywania żywności, ocenę jakości surowców i produktów żywnościowych, wykrywanie zafałszowań żywności, projektowanie jadłospisów dla różnych grup ludności i prowadzenie edukacji żywieniowej. Nauczysz się planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania przetworów spożywczych, gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego, dobierać odpowiednie opakowania i systemy pakowania.
Twoja kariera zawodowa
Po ukończeniu studiów znajdziesz zatrudnienie w:
- przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą,
- placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
- jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
- urzędach celnych,
- na statkach-przetwórniach, promach i statkach pasażerskich,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- gabinetach dietetycznych,
- przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
- przy dystrybucji żywności oraz w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 35.4 | brak danych | 45 | 39 |
2023 | 1 | 37.85 | brak danych | 45 | 23 |
Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl