Logo Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk O Żywności i Rybactwa

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Program studiów

Program obejmuje projektowanie produktu z uwzględnieniem procesu technologicznego i produkcyjnego, kompleksową ocenę jakości i przydatności technologicznej surowców przy użyciu najnowocześniejszych technik, przetwarzanie i przechowywanie żywności, a także projektowanie racjonalnego żywienia.

Czego się nauczysz

Studiując na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczysz się układania diet i jadłospisów. Nowoczesne laboratoria oraz doskonała kadra dydaktyczna umożliwią Ci kontrolowanie zmian zachodzących podczas przechowywania żywności, ocenę jakości surowców i produktów żywnościowych, wykrywanie zafałszowań żywności, projektowanie jadłospisów dla różnych grup ludności i prowadzenie edukacji żywieniowej. Nauczysz się planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania przetworów spożywczych, gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego, dobierać odpowiednie opakowania i systemy pakowania.

Twoja kariera zawodowa

Po ukończeniu studiów znajdziesz zatrudnienie w:

  • przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą,
  • placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
  • jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
  • urzędach celnych,
  • na statkach-przetwórniach, promach i statkach pasażerskich,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • gabinetach dietetycznych,
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
  • przy dystrybucji żywności oraz w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2022135.4brak danych4539
2023137.85brak danych4523

Ten kierunek znajdziesz również na 76 uczelniach:

Zobacz pozostałe (68)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl