Logo Politechnika Łódzka

Biotechnologia

Politechnika Łódzka

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0711] Inżynieria chemiczna i procesowa

Opis kierunku

Studia na kierunku biotechnologia

Jeśli jesteś zafascynowany najnowszymi osiągnięciami w dziedzinach takich jak biologia, chemia, farmacja czy medycyna i masz ambicję oraz chęć się rozwijać, studia na kierunku biotechnologia będą dla Ciebie idealnym wyborem. Biotechnologia, będąca jedną z kluczowych i najbardziej innowacyjnych dziedzin nauki, pełni ważną rolę w rozwoju gospodarczym i cywilizacyjnym. Program studiów oferuje zdobycie wszechstronnej wiedzy i umiejętności, które umożliwiają skuteczne działanie w szerokim, interdyscyplinarnym obszarze biotechnologii. Zajęcia pokrywają tematy z zakresu biochemii, mikrobiologii, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej oraz bioinformatyki, z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć technologicznych i naukowych.

Podczas studiów nauczysz się:

  • Selekcjonować i modyfikować mikroorganizmy oraz komórki organizmów wyższych
  • Przeprowadzać procesy biosyntezy i biotransformacji
  • Izolować i oczyszczać bioprodukty, a także realizować ich analizę i diagnostykę
  • Projektować i wdrażać modyfikacje genetyczne, korzystając z technik inżynierii genetycznej i biologii molekularnej
  • Wykorzystywać mikroorganizmy, enzymy i inne metabolity w różnych sektorach przemysłu, w tym w produkcji żywności, napojów, białka paszowego, biopaliw, biokomponentów oraz w ochronie środowiska

Zdobyte umiejętności pozwolą Ci nie tylko wprowadzać innowacje w procesach produkcyjnych i ulepszać istniejące produkty, ale także tworzyć nowe rozwiązania. Program kształcenia kładzie nacisk na praktyczne zdobywanie wiedzy i rozwijanie umiejętności, przygotowując do pracy jako wysoko kwalifikowani specjaliści. Dzięki elastyczności w wyborze modułów obieralnych lub ustalaniu indywidualnego planu studiów, będziesz mógł kształtować własną ścieżkę edukacyjną, zgodnie z osobistymi zainteresowaniami.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia83%Tak
DS010205Ninżynieria chemiczna17%Nie

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20221112121120brak danych
20231252brak danychbrak danych84

Ten kierunek znajdziesz również na 37 uczelniach:

Zobacz pozostałe (29)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl