
Biotechnologia
Politechnika Łódzka
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Biotechnologii i Nauk O Żywności
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0711] Inżynieria chemiczna i procesowa
Opis kierunku
Studia na kierunku biotechnologia
Jeśli jesteś zafascynowany najnowszymi osiągnięciami w dziedzinach takich jak biologia, chemia, farmacja czy medycyna i masz ambicję oraz chęć się rozwijać, studia na kierunku biotechnologia będą dla Ciebie idealnym wyborem. Biotechnologia, będąca jedną z kluczowych i najbardziej innowacyjnych dziedzin nauki, pełni ważną rolę w rozwoju gospodarczym i cywilizacyjnym. Program studiów oferuje zdobycie wszechstronnej wiedzy i umiejętności, które umożliwiają skuteczne działanie w szerokim, interdyscyplinarnym obszarze biotechnologii. Zajęcia pokrywają tematy z zakresu biochemii, mikrobiologii, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej oraz bioinformatyki, z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć technologicznych i naukowych.
Podczas studiów nauczysz się:
- Selekcjonować i modyfikować mikroorganizmy oraz komórki organizmów wyższych
- Przeprowadzać procesy biosyntezy i biotransformacji
- Izolować i oczyszczać bioprodukty, a także realizować ich analizę i diagnostykę
- Projektować i wdrażać modyfikacje genetyczne, korzystając z technik inżynierii genetycznej i biologii molekularnej
- Wykorzystywać mikroorganizmy, enzymy i inne metabolity w różnych sektorach przemysłu, w tym w produkcji żywności, napojów, białka paszowego, biopaliw, biokomponentów oraz w ochronie środowiska
Zdobyte umiejętności pozwolą Ci nie tylko wprowadzać innowacje w procesach produkcyjnych i ulepszać istniejące produkty, ale także tworzyć nowe rozwiązania. Program kształcenia kładzie nacisk na praktyczne zdobywanie wiedzy i rozwijanie umiejętności, przygotowując do pracy jako wysoko kwalifikowani specjaliści. Dzięki elastyczności w wyborze modułów obieralnych lub ustalaniu indywidualnego planu studiów, będziesz mógł kształtować własną ścieżkę edukacyjną, zgodnie z osobistymi zainteresowaniami.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 83% | Tak |
DS010205N | inżynieria chemiczna | 17% | Nie |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2022 | 1 | 112 | 121 | 120 | brak danych |
2023 | 1 | 252 | brak danych | brak danych | 84 |
Ten kierunek znajdziesz również na 37 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl