Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Politechnika Koszalińska
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Mechaniczny
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
8 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka zdobywa wiedzę w zakresie:
- podstawowych technologii przetwórstwa spożywczego,
- zasad żywienia,
- bezpieczeństwa żywności,
- dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych,
- systemu HACCP,
- inżynieryjnych aspektów realizacji produkcji żywności,
- ekonomiki i zasad organizacji przedsiębiorstw spożywczych.
Nabywa umiejętności:
- projektowania i wdrażania procesów technologicznych,
- prowadzenia badań żywności i oznaczeń składników produktów spożywczych,
- marketingu i zarządzania produktami na rynku żywnościowym.
Uzyskuje kompetencje jako specjalista w zakresie:
- przetwarzania,
- utrwalania,
- przechowywania,
- organizacji produkcji,
- kontroli jakości żywności.
Perspektywy zawodowe
Absolwent może znaleźć zatrudnienie:
- w zakładach przemysłu spożywczego jako główny technolog, kierownik produkcji, laborant oceniający surowce i produkty spożywcze, projektant procesów i receptur produktów, projektant opakowań oraz organizator dystrybucji żywności;
- w zakładach żywienia zbiorowego;
- w hotelach na stanowiskach menadżerskich;
- w placówkach kontroli jakości żywności;
- w jednostkach administracji rządowej i samorządowej;
- w przedsiębiorstwach dystrybucji i handlu żywnością;
- w szkolnictwie zawodowym, po ukończeniu kursu pedagogicznego.
Specjalność: Biotechnologia żywności
Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu biotechnologicznych metod przetwarzania i utrwalania żywności, mikrobiologii żywności oraz suplementacji żywności zwiększającej jej wartość odżywczą i trwałość.
Specjalność: Bezpieczeństwo żywności i żywienie człowieka
Absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu zasad żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki z elementami żywienia alternatywnego, w tym projektowania diet i receptur oraz stosowania żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia. Posiada również wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności, zasad higieny i szeroko rozumianej produkcji bezpiecznej żywności.
Specjalność: Inżynieria żywności
Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu inżynieryjnych aspektów przetwarzania żywności. Zna metody badań surowców i produktów spożywczych oraz zasady projektowania operacji i linii technologicznych. Posiada również umiejętności związane z organizacją i kierowaniem produkcji żywności z uwzględnieniem zasad higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności.
Specjalność: Technologia przetwórstwa ryb
Absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu technologii przetwórstwa ryb. W szczególności wiedza ta ukierunkowana jest na warunki pozyskiwania surowca pochodzenia wodnego, badania jakości surowców i produktów przetwórstwa rybnego oraz projektowania procesów i organizacji produkcji.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 201 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 163 | 7 | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 250 | 12 | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl