Logo Politechnika Koszalińska

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Politechnika Koszalińska

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Mechaniczny

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

8 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Sylwetka absolwenta

Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka zdobywa wiedzę w zakresie:

  • podstawowych technologii przetwórstwa spożywczego,
  • zasad żywienia,
  • bezpieczeństwa żywności,
  • dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych,
  • systemu HACCP,
  • inżynieryjnych aspektów realizacji produkcji żywności,
  • ekonomiki i zasad organizacji przedsiębiorstw spożywczych.

Nabywa umiejętności:

  • projektowania i wdrażania procesów technologicznych,
  • prowadzenia badań żywności i oznaczeń składników produktów spożywczych,
  • marketingu i zarządzania produktami na rynku żywnościowym.

Uzyskuje kompetencje jako specjalista w zakresie:

  • przetwarzania,
  • utrwalania,
  • przechowywania,
  • organizacji produkcji,
  • kontroli jakości żywności.

Perspektywy zawodowe

Absolwent może znaleźć zatrudnienie:

  • w zakładach przemysłu spożywczego jako główny technolog, kierownik produkcji, laborant oceniający surowce i produkty spożywcze, projektant procesów i receptur produktów, projektant opakowań oraz organizator dystrybucji żywności;
  • w zakładach żywienia zbiorowego;
  • w hotelach na stanowiskach menadżerskich;
  • w placówkach kontroli jakości żywności;
  • w jednostkach administracji rządowej i samorządowej;
  • w przedsiębiorstwach dystrybucji i handlu żywnością;
  • w szkolnictwie zawodowym, po ukończeniu kursu pedagogicznego.

Specjalność: Biotechnologia żywności

Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu biotechnologicznych metod przetwarzania i utrwalania żywności, mikrobiologii żywności oraz suplementacji żywności zwiększającej jej wartość odżywczą i trwałość.

Specjalność: Bezpieczeństwo żywności i żywienie człowieka

Absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu zasad żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki z elementami żywienia alternatywnego, w tym projektowania diet i receptur oraz stosowania żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia. Posiada również wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności, zasad higieny i szeroko rozumianej produkcji bezpiecznej żywności.

Specjalność: Inżynieria żywności

Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu inżynieryjnych aspektów przetwarzania żywności. Zna metody badań surowców i produktów spożywczych oraz zasady projektowania operacji i linii technologicznych. Posiada również umiejętności związane z organizacją i kierowaniem produkcji żywności z uwzględnieniem zasad higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności.

Specjalność: Technologia przetwórstwa ryb

Absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu technologii przetwórstwa ryb. W szczególności wiedza ta ukierunkowana jest na warunki pozyskiwania surowca pochodzenia wodnego, badania jakości surowców i produktów przetwórstwa rybnego oraz projektowania procesów i organizacji produkcji.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
20211201brak danychbrak danychbrak danych
202211637brak danychbrak danych
2023125012brak danychbrak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:

Zobacz pozostałe (2)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl