Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Technologii Żywności
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Opis kierunku
W trakcie studiów uczestnicy zdobywają umiejętności, takie jak projektowanie produktów wraz z ich procesami technologicznymi i produkcyjnymi, ocenę przydatności technologicznej surowców, a także przetwarzanie, utrwalanie i przechowywanie żywności. Ukończenie studiów pozwala absolwentom na efektywne zarządzanie procesem technologicznym, kładąc nacisk na utrzymanie wysokiej jakości produktów przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii.
Perspektywy zawodowe
Absolwenci tego kierunku mogą znaleźć zatrudnienie w szerokim spektrum miejsc, w tym w:
- przedsiębiorstwach różnych sektorów przemysłu spożywczego,
- firmach doradczych specjalizujących się w produkcji żywności i dodatkach do niej,
- organizacjach projektujących nowe produkty żywnościowe,
- instytutach i laboratoriach badawczych w dziedzinie żywności oraz placówkach naukowo-badawczych,
- przedsiębiorstwach handlujących żywnością na rynku krajowym i międzynarodowym,
- biurach projektowych oraz w edukacji zawodowej. Dodatkowo, posiadają możliwość założenia własnej działalności gospodarczej.
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2016 | 1 | 46.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 2 | 61.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 3 | 57.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2016 | 4 | 58.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2017 | 1 | 46.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2017 | 2 | 56 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 1 | 40.6 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 2 | 51.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 3 | 46.2 | brak danych | brak danych | brak danych |
2018 | 4 | 57.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 1 | 40 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 2 | 23.8 | brak danych | brak danych | brak danych |
2019 | 3 | 35 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 1 | 23.1 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 2 | 21.7 | brak danych | brak danych | brak danych |
2021 | 3 | 21.7 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 2 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 3 | 21 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 30 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 2 | 25.9 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl