Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Informacje o kierunku
Wydział
Wydział Nauk O Żywności i Biotechnologii
Stopień
inżynierskie
Język
pl
Czas trwania
7 sem
Klasyfikacja ISCED
[0721] Przetwórstwo żywności
Opis kierunku
Technologia żywności i żywienie człowieka
Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek łączący wiedzę z zakresu chemii żywności, nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych oraz ekonomicznych. Inżynier technologii żywności zajmuje się opracowywaniem i wdrażaniem technologii produkcji wysokiej jakości produktów żywnościowych oraz ich odpowiednim pakowaniem. Absolwent tego kierunku jest specjalistą w dziedzinie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności.
Bloki tematyczne
Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczących technologii żywności lub żywienia człowieka. Fakultatywny charakter studiów umożliwia rozwijanie indywidualnych zainteresowań.
Podstawowe elementy programu studiów
Program studiów obejmuje takie przedmioty jak:
- Chemia
- Matematyka z elementami statystyki
- Biofizyka
- Biochemia
Elementy związane z technologią żywności
Zajęcia obejmują m.in.:
- Chemia żywności i toksykologia
- Analiza ogólna i sensoryczna żywności
- Mikrobiologia
- Ogólna technologia żywności
- Kierunkowe technologie żywności
- Aparatura przemysłu spożywczego
- Inżynieria procesowa
- Żywienie człowieka
- Biotechnologia żywności
- Projektowanie środków spożywczych
- Systemy zapewnienia jakości
- Technologia gastronomiczna
- Prawo żywnościowe
- Zarządzanie przedsiębiorstwem spożywczym
- Ekonomika przedsiębiorstw spożywczych
Praktyki i staże
Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach oraz biorą udział w programach praktyk i staży zawodowych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, co przygotowuje ich do wejścia na rynek pracy.
Perspektywy zawodowe
Absolwent studiów inżynierskich kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka może znaleźć zatrudnienie m.in. w:
- Zakładach różnych branż przemysłu spożywczego
- Organach urzędowej kontroli żywności
- Laboratoriach analizy żywności
- Zakładach żywienia zbiorowego
- Dystrybucji i handlu żywnością
- Prowadzeniu własnej działalności gospodarczej
Dyscypliny wchodzące w skład kierunku
Kod | Nazwa | Udział procentowy w kierunku | Wiodąca |
---|---|---|---|
DS010402N | technologia żywności i żywienia | 100% | Tak |
Wykres historycznych progów punktowych
Tabela historycznych progów punktowych
Rok | Tura rekrutacji | Próg | Kandydaci | Limit przyjęć | Przyjęci |
---|---|---|---|---|---|
2021 | 1 | 97 | brak danych | brak danych | brak danych |
2022 | 1 | 110.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
2023 | 1 | 81.4 | brak danych | brak danych | brak danych |
Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:
© 2025 dostanesie.pl