Logo Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Technologii Żywności

Stopień

inżynierskie

Język

pl

Czas trwania

7 sem

Klasyfikacja ISCED

[0721] Przetwórstwo żywności

Opis kierunku

Wiedza i umiejętności absolwenta

Absolwent posiada rozległą wiedzę oraz praktyczne umiejętności w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, a także nauk technicznych i ekonomicznych. Jest ekspertem w dziedzinie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli jakości żywności oraz zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego oraz w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego, może również pracować w szkolnictwie zawodowym.

Umiejętności organizacyjne

Absolwent potrafi zorganizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzeniem jej ekonomicznej kalkulacji. Zna zasady marketingu, prawo żywnościowe oraz zasady prawidłowego żywienia człowieka. Jest biegły w posługiwaniu się techniką komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi.

Nawyki i języki

Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.

Możliwość zatrudnienia

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka jest przygotowany do pracy m.in. w:

  • przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu spożywczego,
  • zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, produkcją, przechowywaniem i dystrybucją żywności,
  • zakładach zajmujących się żywieniem człowieka.

Absolwenci znajdują zatrudnienie jako główni technolodzy w zakładach przemysłowych, pracują w laboratoriach badających jakość żywności, a także zakładają własne firmy zajmujące się wytwarzaniem lub dystrybucją żywności. Mogą również znaleźć zatrudnienie w szkolnictwie zawodowym po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010402Ntechnologia żywności i żywienia100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021121brak danychbrak danychbrak danych
2022122.12brak danych195136
2023129.32brak danych21088

Ten kierunek znajdziesz również na 10 uczelniach:

Zobacz pozostałe (2)

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl