Logo Uniwersytet Szczeciński

Mikrobiologia

Uniwersytet Szczeciński

Informacje o kierunku

Wydział

Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych

Stopień

licencjackie

Język

pl

Czas trwania

6 sem

Klasyfikacja ISCED

[0511] Biologia

Opis kierunku

Mikrobiologia to dynamiczna dziedzina nauk biologicznych

Mikrobiologia to dynamiczna dziedzina nauk biologicznych, skupiająca się na badaniu mikroorganizmów oraz ich znaczeniu dla zdrowia, środowiska i przemysłu.

Praktyczne zajęcia laboratoryjne

Na tym kierunku duży nacisk kładzie się na praktyczne zajęcia laboratoryjne, co umożliwia studentom zdobycie doświadczenia w pracy laboratoryjnej. Podczas ćwiczeń studenci mogą samodzielnie lub w grupach:

  • Ćwiczyć umiejętności laboratoryjne
  • Analizować próbki mikrobiologiczne
  • Stosować zaawansowane techniki badawcze

Umiejętności zdobywane podczas studiów

Nauczysz się:

  • Analizować różnorodne mikroorganizmy i czynniki infekcyjne oraz identyfikować je na podstawie ich cech morfologicznych, fizjologicznych i genetycznych
  • Hodować mikroorganizmy oraz kontrolować ich wzrost i rozmnażanie
  • Przeprowadzać badania próbek środowiskowych, takich jak woda, gleba czy powietrze, w celu oceny jakości i identyfikacji potencjalnych zagrożeń
  • Stosować metody mikroskopowe do obserwacji mikroorganizmów i analizy ich struktury oraz interakcji
  • Oceniać wpływ mikroorganizmów i czynników infekcyjnych na zdrowie człowieka i środowisko oraz opracowywać strategie zarządzania ryzykiem z nimi związanym, wykorzystując m.in. metody immunologiczne
  • Przeprowadzać analizy biochemiczne mikroorganizmów, takie jak badanie ich metabolizmu, enzymatycznej aktywności czy zdolności do wytwarzania substancji biologicznie czynnych
  • Wykorzystywać techniki molekularne, takie jak PCR i jego odmiany, do identyfikacji i analizy mikroorganizmów i czynników infekcyjnych na poziomie genetycznym
  • Projektować i przeprowadzać eksperymenty mające na celu badanie oddziaływań mikroorganizmów z innymi organizmami lub substancjami chemicznymi

Możliwości zawodowe dla absolwentów

Nasi absolwenci pracują w:

  • Laboratoriach zajmujących się kontrolą jakości mikrobiologicznej produktów pochodzenia zwierzęcego, żywności i kosmetyków
  • Przedsiębiorstwach produkcji farmaceutycznej
  • Laboratoriach mikrobiologicznych funkcjonujących w zakładach produkcyjnych i przetwórczych oraz badawczo-wdrożeniowych
  • Instytucjach zajmujących się ochroną przyrody i środowiska
  • Placówkach specjalizujących się w doradztwie i promocji zdrowia

Absolwenci mogą również być ambasadorami zdrowia publicznego w jednostkach diagnostycznych, naukowych, jak i Ministerstwa Zdrowia.

Dyscypliny wchodzące w skład kierunku

KodNazwaUdział procentowy w kierunkuWiodąca
DS010603Nnauki biologiczne100%Tak

Wykres historycznych progów punktowych

Tabela historycznych progów punktowych

RokTura rekrutacjiPrógKandydaciLimit przyjęćPrzyjęci
2021119.35brak danychbrak danychbrak danych
2022128.9brak danych309
2023117.51430brak danych
2023117.51430brak danych

Ten kierunek znajdziesz również na 6 uczelniach:

Uczelnie wyższe

Lista uczelni

Kierunki studiów

Kalkulator maturalny

O nas

Blog

Kontakt

© 2025 dostanesie.pl